Ova razmatranja su preuzeta iz knjižice SVJETLOSNA KRUNICA autora Dr. Herbert Madinger
1. Otajstvo svjetlosne kruniceIsus, koji se u Jordanu dao krstiti
Došlo je vrijeme, u kojem svijet još jednom treba na nov način svijetlo s neba. Na početku Stvaranja reče Bog: “Nek bude svjetlo.” (Post 1,3)
I bi svjetlo!
U naše vrijeme duboka tama obavija zemlju, i mi trebamo još jednom nebesko svjetlo, Duha svetoga, koji će sići na zemlju i ukloniti tamu: bezbožnost, oholost i samoživost ljudi, neljubav i hladnoću srdaca. Zemlja je danas postal veliki Babilon, veliki grad bludnica i novca, nasilja i prijestupa. Danas doživljavamo ono vrijeme, o kojem je Isus rekao:”Ovo je vaš čas i vlast tmina” (Lk 22,53)
Zbog toga je Papa Ivan Pavao II. Pzvao ovu “krunicu svjetla”: Molite, molite, molite!
Molite za dolazak svjetla! Molite za rasvjetljenje i za svjetlo u srcima. Tada će i u tvojem životu zasjati svjetlo, vidjet ćeš otvoreno nebo, kao Isus kod svog krštenja! Iz otvorenog neba će poteći svjetlost. Upoznat ćeš Boga i vječnu slavu! Duh Božji će sići i na tebe kao golub, koji ti donosi mir u srce! Mir s Bogom, mir u tvojoj obitelji, mir s ljudima!
Tada ćeš i ti u svom srcu ćuti glas s neba: “Ti si moj ljubljeni sin, u tebi mi sva milina.” Upoznat ćeš svoga Oca na nebesima! Pouzdat ćeš se u njega i vjerovati u njega. Bog je tvoj Otac. On te ljubi, kao što On ljubi svog sina Isusa Krista.
Ali postoji tajna, koju moraš shvatiti: živi s Isusom!
Samo On je “Sin Božji”, On je jedini, koji poznaje Boga i počiva na očevom srcu. (Iv 1,18) On je Bog!
On je navjestio Boga i samo On će i tebi otvoriti put k vječnoj slavi: nebu. – Živi s Kristom! Vjeruj u Isusa Krista. Ostani s Njim povezan svaki dan, cijeli dan. To je svjetlo.
2. Otajstvo svjetlosne kruniceIsus koji je svoju slavu objavio na svadbi u Kani
Na početku Svoga djelovanja objavio nam je Isus Svoju slavu i onu slavu, koju je On za nas pripravio. Isus je mesija, zaručnik, a mi kršćanska zajednica, smo Njegova zaručnica!
Nebo je kao svadbena gozba, kao neprestana radosti zajedništvo s Kristom, zaručnikom: “Blažen koji je pozvan na gozbu jaganjca (Krista)” (Otk 19,9)
Isus Krist naziva sam sebe “zaručnikom”: “Mogu li uzvanici tugovati, dok je zaručnik s njima?” (Mt 9,15). U pristodobi o deset djevica Isus nas poziva da mu iziđemo u susret s gorućim svjetiljkama i gorućom ljubavlju!” (Mt 25,6). Čim svim svojim srcem pripadamo Isusu, sklapa On bračni savez s nama: “Došla je svadba jaganjčeva, i njegova se nevjesta pripremila. Ona se smije zaodjenuti u sjajno čisto platno. Platno znači pravedna djela svetaca!” ( Otk 19,7)
Naša zajednica s Kristom je kao ženidbeni savez:”To je duboko otajstvo. Ja smjeram na Krista i Crkvu.” (Ef 5,32) Tako veli Pavao. Ali kako možemo mi dospjeti do tako duboke i neuništive ljubavi? Kako je to moguće da se mi zauvijek vežemo s Bogom i održimo vjernost Kristu? Prijatelju, iz vlastite snage to je nemoguće, jedino Bog sam može ti dati snagu za trajno predanje. “Ljudima je to nemoguće, ali Bogu je sve moguće”. (Mt 19,26)
Marija je bila prva koja je doživjela to svjetlo Duha Svetoga. Anđeo joj je prorekao čudo utjelovljenja Božjega. Tada Marija upita:”Kako se to može zbiti?” Anđeo joj odgovori: “Bogu nije ništa nemoguće” (Lk 1,37) Stoga Marija kaže i tebi:”Što god vam rekne, učinite!”
Daj Bogu svoje srce! Vjeruj i uzdaj se u njega. Tada će ti on dati svoga svetoga Duha, svoje svjetlo i svoju ljubav. Posveti se Isusu, svojem otkupitelju
3. Otajstvo svjetlosne kruniceIsus koji je navijestio:”Obratite se! Jer kraljevstvo je Božje blizu.”
Isus poziva svakoga od nas na obraćenje. Kamo se trebamo obratiti? K Bogu! I to u molitvi i u djelima, koja odgovaraju Božjoj volji.
Isus je veliki molitelj. On nikad nije sam. Otac je uvijek s Njim. On I Otac jedno su. Stoga Isus kaže I nama:”Molite bez prestanka!”
Prijatelju, vjerujem u to da u vjerskim olujama našeg vremena, samo će oni opstati, kojima dan za danom zasja sjajno svjetlo, koje izlazi od Isusa Krista. On je svjetlo. On živi u slavi Božjeg svjetla. Opet će doći u slavi Trojedinog Boga. Samo onaj tko dan za danom gleda Isusa i od Njega prima svjetlo vjere u srcu, taj će imati vjeru, uvjerenje i nepokolebljivu čvrstoću. Prijatelju, molitelji će imati vjeru! Oni koji više ne budu molitelji bit će od zdvajanja prognani u tamu. Pomozi ljudima da dođu do molitve! Založi se za vjeru i molitvu. Tko ima vjeru, taj će moliti. A tko moli imat će snagu vjere. Živi s Bogom u molitvi! Tada će ti Bog pomoći da i drugima omogućiš put k Njemu u molitvi.
Molitva je izvor uvijek nove snage. Molitva je središte svega. Bez molitve presušuje bunar i presahnjuje izvor. Trebaš mnogo molitve, jer svijet je danas postao kao razorna bujica, koja sve sa sobom povlači. Ti sam osjećaš, kako si često u korijenu ugrožen da te otrgnu od Boga. Tada moraš naći put povratka do čvrstog stava u Bogu inače ćete odnijeti bujica. Bog je jedina i jaka pomoć za život pun smisla i blagoslova. Bez Boga postaješ plijen i igračka tuđih sila, strahova, prisila, nagona i požuda. Samo ako nađeš Boga, naći ćeš samoga sebe. Stoga moraš biti neumoran u traženju Boga u molitvi. On će ti dati mudrost, snagu i svijetlo.
U molitvi ćeš naći uvijek iznova smjerokaz:”Što želi bog od mene?” Ako saznaš što Bog od tebe želi, tada će to i uspjeti.
Hladnoća u Crkvi i dramatična slabost vjere našeg doba potječe iz ovog otuđenja: Ljudi ne nalaze put k Bogu! Više ne znaju, kako se Bog može ljubiti. Nemaju nikakav pristup k Bogu. Više ne shvaćaju riječi Evanđelja, jer ne poznaju više Božju zemlju! Ne može im se Evanđelje protumačiti, jer nisu iskusili odgovarajuću Božju stvarnost!
Postoji samo jedan put: molite! Neće učenjaci održati vjeru u narodu, nego molitelji!
Tko u dnevnoj molitvi prima svjetlost odozgor, moći će vjerovati i živjeti iz snage vjere.
4. Otajstvo svjetlosne kruniceIsus, koji se preobrazio na gori Taboru.
Kako to da toliki milijuni ljudi vjeruju u Krista, danas, jučer i sutra? Oni vjeruju u Njega, jer On živi i objavljuje im se u njihovoj nutrini:”Vidite me, jer ja živim!” (Iv 14,19) Isus je Živi, Uskrsli. On se objavljuje onima, koji ga ljube, traže, trebaju i “žele vidjeti”! To “gledanje” je druge vrste od onoga što ga pružaju osjetila. Ali to je pravo promatranj, kroz koje pojimamo: Bog je tu! To iskustvo Kristove prisutnosti počelo je nakon Njegove smrti. Svi njegovi sudionici saželi su to riječima:”On živi!” (Mk 16,11) Da nije bilo tih iskustava, sve bi svršilo s Kristovom smrću, a tako je s tim iskustvima Njegove žive prisutnosti tek sve počelo: vjera u Krista, Uskrsloga! To je bila ispovijest vjere Pracrkve: Isus je živ, Uskrsli; tko u Njega vjeruje, živjet će!
Taj način doživljaja Krista našao je na Duhove svoj prvi vrhunac. Tada više nije bilo nikakve sumnje, nikakve slabosti, nikakvog kolebanja i nikakvog oklijevanja. Jer oni su doživjeli Krista i njegovu nazočnost! Bila je to nazočnost Božja, snaga Božja, istina Božja. Tek u svjetlu takvih iskustava Krista shvatili su učenici značenje Njegovih riječi:”Jas sam od Oca izašao I došao na svijet. Opet napuštam svijet i idem Ocu.” (Iv 16,28) “ Ja i Otac jedno smo.” (Iv 10,30) “Jas am živ. Bio sam mrtav. Ali evo, živim uvijek!” (Otk 1,18) Krist je došao k nama ljudima, kako bi naše zajedništvo s Bogom već ovdje na zemlji započelo. To je prisutnost Božja među nama. On je došao da ne izgubimo hrabrost, povjeriti se Vječnome.
Visoki cilj molitve je ta nutarnja blizina Božja, živo iskustvo Njegove prisutnosti. Biblija to zove: Boga upoznati! “Tad se preobrazi pred njihovim očima. Lice mu zasja kao sunce.” (Mt 17,2) Tada su učenici znali: On nam se objavio. Ta ljubav Božja, koju za vrijeme molitve možemo prihvatiti više nego inače, je najveći izvor snage našeg života. Tu nam se približava Kraljevstvo nebesko.
5. Otajstvo svjetlosne kruniceIsus, koji je na Posljednjoj večeri ustanovio svetu Euharistiju
Kod svete mise događa se čudesna tajna stvarne prisutnosti Gospodinove pod euharistijskim prilikama kruha i vina. Sam Isus je tu! On sam nas poziva za “stol Gospodnji” (1 Kor 10,21) On sam izgovara riječi:”Ovo je moje tijelo koje se za vas predaje.” Svečenik izgovara te rijeći u Kristovoj osobi, n analog I punomoć Kristovu. I to, što Isus izgovara događa se; predanje Njegovog života; predanje Njegove krvi. Kristova žrtva na križu biva prisutna kroz proctor i vrijeme. To je tajna, otajstveni način prisutnosti. Ali to je ona snažna stvarnost, koja je postal izvor sve kršćanske snage. Isus je tu! On sam je tukao Raspeti koji je uskrsnuo. On sam je tu kao otac kuće, koji nam pruža Svoje tijelo i Svoju krv, da postanemo posve jedno s Njime.
U onome trenutku, kad Isus izgovara riječi Svojega samopredanja, postaje nazočna žrtva s Golgote: “Kad god se obavlja spomen čin ove žrtve, ispunjava se na nama djelo otkupljenja.” Tako kazuje Crkva od početka.
Kad sam Isus izgovara ove riječi:”Ovo je moje tijelo…”, događa se nešto slično kao kod stvaranja svijeta, kad je Bog rekao:”Neka bude…” Tada je stvorenje pozvano u postojanje: ne više kruh, nego tijelo Kristovo! Ne više vino, nego krv Kristova. Ne više zemaljski darovi, nego sam Isus je tu. Bit se preobražava. Kad svećenik izgovara riječi pretvorbe, Isus biva nazočan. To je bitna promjena. Stoga svi kod pretvorbe padamo na koljena i klanjamo se! On sam je tu, s tijelom i krvlju, kao Bog i čovjek. Tvoj otkupitelj, koji oduzima tvoje grijehe i daje ti svoju slavu, Njegova vječna ljubav, Njegovo nebo! Kaži kao Toma: “Gospodin moj i Bog mij!”
Isus je kruh života: On će ti pomoći da dođeš do punine života. Ona se očituje kao radost, kao mir u srcu, kao ljubav i nutarnja sloboda. Moli Isusa za sve to! On će ti to dati, On daje to tolikima, On to daje svima, koji žive povezano s Njim. To je odlučujuće: živi s Njim! To je ljubav. Gdje je ljubav, sve postaje moguće.