3. OTAJSTVO SLAVNOSILAZAK DUHA1. Jedanaestorica se apostola vraća u grad. Nije se ispunilo njihovo očekivanje o zemaljskom kraljevstvu. Ipak uzašašće im je Gospodinovo dalo nov, nepobitan dokaz, da će se ispuniti ono drugo, što im je Učitelj obećao, a zapravo još ne znadu jasno o čemu se radi. Duh će ih Sveti, reče Isus, prosvijetliti. Sada je njihova vjera nepokolebljiva i njihovo ufanje stalno.
Tako treba da se i ja prepustim uvijek odano Božjoj Providnosti. Često su mi Njezini nacrti nepoznati, Njezini putovi nejasni i teški, osobito kad vode stazom križa, ali neprestano mi mora odjekivati u ušima odrješit Spasiteljev poziv: "Uzdajte se, Ja sam svladao svijet!"...
Apostoli s Marijom, Isusovom Majkom i s ostalim pobožnim ženama dođoše u kuću, "gdje su obično boravili", valjda u Markovu; popeše se u gornju sobu i "bili su jednodušni u molitvi". Promatraj onu svetu zajednicu, koju sada vodi Marija. Slušaj njihove razgovore o Isusu: preko deset dana obnavljaju uspomene o Njegovu životu, o smrti, o uskrsnuću, o uzašašću. Razgovaraju i o velikoj zadaći, za koju ih je Isus odredio: da idu po svem svijetu, da propovijedaju svim narodima; kako će to činiti oni, neznalice i plašljivci? Pridruži se njihovu razgovoru, njihovim željama: Duh Sveti će sve poučiti i hrabriti. "O dođi, Stvorče, Duše Svet", molimo usrdno s Marijom i ostalima, "pohodi duše vjernika, zapali svjetlo u srcu, opoji dušu ljubavlju, a slabost tijela našega vječnom ohrabri "krepošću. Ispred nas idi, vodi nas, da svakog zla se klonimo!"
2. Navršava se deset dana postojane molitve, svi su zajedno na istom mjestu. Najednom, eto šuma s neba kao kad puše silan vjetar koji napunja svu kuću, i nad prisutnima pokazuju se razdijeljeni jezici kao od vatre, i zaustavljaju se nad svakim od njih. Novo čudo se dogodilo. Nov je život prostrujao njihovim žilama. Srca su im sada hrabra, pamet najednom bogata znanjem, govore više jezika. Kamene su ćudi umekšane, ledene grudi ogrijane, suha srca zalivena: Duh Sveti koji je svjetlo, život, snaga, znanje, voda koja sve opere, vatra koja sve zapali, moć koja sve smekšava, sišao je na njih, u njih, zahvatio ih je, zagospodario njima. Divne li moći, krasnog li dara!
Divi se ovoj nagloj i čudesnoj promjeni u apostolima. O, molim Te, Duše koji si ljubav Oca i Sina, pogledaj i na mene slaba i nemoćna, koji se već dugo borim s napastima, s grijesima, s duhom opakog svijeta, i pomozi mi! Dođi, Oče ubogih, budi odmor umornome, lahor u vrućini strasti, jer bez Tebe čovjek je bez ičega, on sav tone u crnome zlu. Dođi, svjetlosti, jakosti, ljubavi! Daj mi svojih sedam svetih darova! Marijo, isprosi mi milost od Tvoga Zaručnika; po Njemu otvori mi svoje majčinsko Srce!
3. Stvaranje i uređivanje svijeta zbivalo se noću. Svjetlo Božje objave bilo je tada doskora zastrto grijehom a kasnije ga je gotovo svuda nestalo, osim u malom izabranom narodu. Rođenje Isusovo zbilo se o ponoći: približavamo se danu. Njegovo uskrsnuće biva pred zorom: to sve simbolizira razvoj Božjih nacrta u pogledu čovječanstva. Ali žarki Duh, koji je plam znanja i ljubavi, silazi na apostole kad je sunce već visoko: oni odmah odlaze, počnu propovijedati dobru vijest i milost Kristovu, narod se gane, plače, kaje se, traži krštenje. O podne se Crkva već porodila, jer se je oko tri tisuće ljudi već preporodilo vodom i Duhom Svetim. Odsada će dan, katkad vedar katkad tmuran, trajati do zapada, do kraja svijeta, da poslije nove noći užasa zasja konačni nepomućeni dan vječnosti. Duh Sveti, koji je u početku lebdio nad vodama, koji je oplodio Djevicu, povratio Isusovu tijelu život, sišao na apostole, On je naš Vođa i Tješitelj. Kako Ga se malo sjećam! Kako Ga malo štujem i molim! Marijo, moli za me Svog moćnog Zaručnika!
Odlučujem, posebno, da ću se uvijek prekrižiti pažljivo i pobožno, zazvati Duha Svetoga svakog jutra i prije važnijih poslova, nakloniti s poštovanjem glavu kad molim "Slava Ocu".
Nastavlja se ...