Stvoreni za nebo

Katolički forum koji okuplja katoličke vjernike u duhu dijaloga i Kristove ljubavi


  KRUNICA KRVI KRISTOVE

  Share
  avatar
  Oldtimer
  Admin

  Broj postova : 4931
  Join date : 18.06.2009
  Age : 51
  Lokacija : HRVATSKA, SPLIT ROĐENDAN: 01. travnja IMENDAN : sv. Antun Opat (Pustinjak) 17. 01. i sveti Antun Padovanski 13. 06. Križ uzgor stoji, a svijet se okreće i mijenja (Stat Crux dum volvitur orbis).

  KRUNICA KRVI KRISTOVE

  Postaj by Oldtimer on ned lip 28, 2009 12:44 pm

  KRUNICA KRVI KRISTOVE  Krunica se započinje ovako:

  R. Bože u pomoć mi priteci!
  O. Gospodine pohiti da mi pomogneš!

  Slava Ocu...

  Nakon najave otajstva čita se tekst iz Svetog pisma. Zatim pozivamo na razmišljanje tajne ovog otajstva moleći 5 x Oče naš. Samo nakon sedmog otajstva 3x Oče naš i 1 x Slava Ocu. Nakon svakog otajstva (iza Očenaša i Slava Ocu) moli se molitva

  R. Tebe, Kriste molimo, pomozi službenicima svojim
  O. Koje si otkupio Dragocjenom Krvlju!

  (Kraći oblik Krunice moli se ovako: Umjesto 5 x Oče naš samo 1x ali još uz svako otajstvo 1x Zdravo Marijo.)

  I. otajstvo - Gospodin prolijeva Krv kod obrezanja
  "Kad se navršilo osam dana da bude obrezan, nadjenuše mu ime Isus".(Lk 2,21)

  Gospodine Isuse, poštivajući židovski zakon, Ti si prvi puta prolio svoju Krv kod obrezanja. To je značilo tada dobiti ime, značilo je biti uključen u zajednicu Izraelskog, Božjeg naroda, kao što smo mi po krštenju uključeni u zajednicu vjernika, Crkvu. Hvala Ti, Isuse, na sakramentu krštenja. Hvala Ti za ime po kojem me poznaješ. Hvala Ti za taj milosni Izvor, Tvoju presvetu Krv po kojoj me rađaš na novi život. Molitva:
  Pomozi mi, Isuse molim te, očuvati Tvoju sliku u sebi, sliku djeteta Božjega koju sam dobila na krštenju. Pomozi mi svakodnevno obrezivati moje srce, moje misli. Neka me, Isuse, Tvoja presveta Krv koja je potekla kod obrezanja ojača i da sa tom snagom u sebi hrabro koračam naprijed, da živim pošteno unatoč svojim protivštinama, te da se ne bojim i ja dati kapljicu svoje krvi za napredak Kraljevstva Božjega na zemlji. Amen.

  II. otajstvo - Gospodin prolijeva Krv u smrtnoj borbi u Getsemanskom vrtu
  "I bijaše znoj njegov kao kaplje krvi koje su padale na zemlju". (Lk 22,44)

  Isus je molio. Molitvu upućuje Ocu kome može sve izreći. Govori mu o svom strahu. Isus jasno vidi što ga čeka. Prijatelj njegov s kojim je slatko drugovao i dijelio s njime kruh, izdaje ga. Njegovi najbliži ostaviti će ga sama. Gleda unaprijed i vidi kako će njegovo tijelo biti razdirano, gaženo, bez prava na život i slobodu. Vidi grijehe cijeloga svijeta koje uzima na sebe. Tjeskoba i strah pred onim što ga čeka svom se silinom sruši na Njega i krvavi znoj poteče. Isus i dalje moli i drugi i treći puta. Unatoč tome kalež nije od Njega uklonjen. Muka koju je trebao podnijeti nije mu oduzeta, ali mu je Otac dao snage da ju podnese za naše otkupljenje.

  Molitva:
  Gospodine Isuse, molimo te da po toj Tvojoj muci u Getsemanskom vrtu udijeliš i nama svjetlo i snagu da ne očajavamo kada nas snađu razne poteškoće, već da se i mi obratimo k Ocu i molimo s pouzdanjem da će nas ohrabriti, ojačati i pomoći nam da ispunimo volju Božju, s vjerom da je upravo to za nas najbolje. Amen.

  III. otajstvo - Gospodin prolijeva Krv kod bičevanja
  "Tada im pusti Barabu, a Isusa izbičevana preda da se razapne." (Mt 27,26)

  Isus se dao izbičevati. Sav je obliven krvlju. Pilat je otvoreno priznao da na njemu ne nalazi nikakve krivice, no ipak Ga je dao izbičevati. Bila je to moja krivnja, naša krivnja. Svaki moj grijeh je kao udarac bičem koji stoji Isusa toliko Krvi. Isus daje zadovoljštinu za moje grijehe, za naše grijehe i za grijehe cijeloga svijeta. Kolika ljubav! Tu nedostaju ljudske riječi. Možemo samo u duhu vapiti: „Isuse nauči nas ljubiti, ljubiti do krvi.“

  Molitva:
  Hvala Ti, Isuse, za Tvoju prolivenu Krv koju si prolio za nas kod bičevanja. Hvala Ti za toliku ljubav prema nama i hvala Ti što smijemo tu Tvoju krv, koju si prolio radi naših grijeha, prikazivati i danas nebeskom Ocu kao zadovoljštinu za svoje grijehe i grijehe cijeloga svijeta.

  IV. otajstvo - Gospodin prolijeva Krv kod krunjenja trnovom krunom
  "Obukoše mu grimiznu kabanicu i opletavši vijenac od trnja, metnuše na njega i stadoše ga pozdravljati; Zdravo kralju Židovski!" (Mt 27,28-29)"

  Isus je strpljivo prihvatio trnovo krunjenje. Izrugivali su ga, a on nije uzvraćao. Može li čovjek biti sretan kad je ponižen? Ne može biti sretan, ako u poniženju traži bilo što za sebe. Isus je sebe oplijenio i ponizio. Sišao je u dubinu ljudske bijede ponizan. Zato je uzvišen i zato će mu se svako koljeno pokloniti.
  Poniznost je zaštita duše. Poniznost je sredstvo da možemo ući u duboko zajedništvo s Bogom.

  Molitva:
  Vječni Oče, daj nam milost poniznosti. Iz oholosti nastaju ratovi i razni sukobi. Iz oholosti i sebičnosti mi smo napeti i osjetljivi na svaki nedostatak i na mišljenje drugog ako se ne podudara s našim.
  Nismo slobodni kad nismo ponizni. Oče, daj nam poniznost. Daj da iskoristimo sva poniženja kao stepenice da uđemo u dublje zajedništvo s Tobom.

  V. otajstvo - Gospodin prolijeva Krv na križnom putu
  "A On noseći svoj križ, iziđe na mjesto zvano Lubanja, hebrejski Golgota." (Iv 19,17)

  Isus pod teretom križa ide putem Kalvarije, ali se prije lišio svih odlika koje su mu dolikovale. U Getsemanskom vrtu lišio se svoje osobne slobode. Pred sinedrijem je lišen svoje svetosti jer je proglašen bogohulnikom, pred Herodom se lišio svoje razumnosti i mudrosti, jer mu se narugao kao suludom. Pred Pilatom se lišio svoje volje jer je osuđen kao buntovnik. Dok je nosio svoj križ na Kalvariju, lišio se svoga ljudskog dostojanstva. Poput ovce određene za klanje, vojnici su vodili Krista na mjesto razapinjanja, a pritom su ga omalovažavali, izrugivali i zlostavljali ga na sve načine. Uprimo pogled na početnika i dovršitelja vjere - Isusa, koji je pun odvažnosti na svoja ramena primio teški križ na kojem je trebao biti razapet. On na sebe uzima drvo sramote, u njemu gleda Očevu volju i naše spasenje. Kolika ljubav!

  Molitva:
  Gospodine, nauči nas ljubiti, nauči nas strpljivo podnositi križ svakidašnjice, Tebi za ljubav, Tebi koji si podnio muku i smrt da bi nama darovao život. Nauči nas da i mi prepoznajemo volju Očevu čak i preko križa i da se spremno odazovemo kada i na nas dođe red da damo kapljicu svoje krvi. Amen.

  VI. otajstvo - Gospodin prolijeva Krv kod razapinjanja
  "Oko devetog sata Isus povika jakim glasom: Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio!" (Mt 27,46)

  Isusa su razapeli na križ. Pribijene su na križ Njegove ruke koje su toliko dobra učinile ljudima i noge, koje su koračale samo za naše spasenje, ali i sa probodenim rukama i nogama On je svemoćan. On je Bog koji nas oslobađa krivnje i za nas moli Oca, da nam oprosti. Sa križem nam daruje svoju Majku, a nas priznaje za svoju braću. Isus prolazi kroz tamu i zapuštenost, da bi nama darovao svijetlo. Isus umire da bi nama darovao život.

  Molitva:
  Hvala Ti, Isuse, za Tvoju pregorku muku koju si podnio za nas. Hvala Ti što si nam darovao Majku koja nas pred prijestoljem Božjim zagovara. Hvala Ti što si posvetio križ i što te sada možemo prepoznati u našim križevima i križevima naših bližnjih.
  Molimo Te, Isuse, za sve one kojima je križ pretežak, koji su u teškim bolestima, ili su izgubili nadu, neka im Tvoja presveta Krv bude snaga i svjetlo da se poput tebe mogu predati u volju Očevu. Amen.

  VII. otajstvo - Gospodin prolijeva Krv i vodu kod probijanja boka

  Isusova ljubav ide u darivanju do kraja. To što mu je vojnik kopljem probio bok, čin je koji je Isus dopustio. Da bismo to shvatili, potrebno je da u tome vidimo ljubav koja nam govori: "Dao sam za tebe sve, pa i posljednju kap Krvi bez računanja." Isus još prije svoje muke moli Oca u svojoj velikosvećeničkoj molitvi da svi budemo jedno. To se ostvaruje sada, probadanjem Isusova boka iz kojeg poteče krv i voda, tj. otvara se izvor iz kojeg su nam darovani sakramenti po kojima se rađa zajedništvo vjernika, Crkva.
  To je neizmjerni dar Božje ljubavi što po dostojnom primanju sakramenata možemo već sada postići puninu zajedništva s Bogom i međusobno.

  Molitva:
  Gospodine Isuse Kriste, molimo te po zaslugama tvoje prolivene Predragocjene Krvi za jedinstvo svih kršćana, za one koji te još ne poznaju i za one koji su grijehom odvojeni od tebe. Čuvaj svoju Crkvu od svake zablude i nemara, udijeli našem narodu i svim narodima zemlje potrebne milosti da žive u dostojanstvu djece Božje. Amen.

  ZAVRŠNA MOLITVA

  Gospodine Isuse Kriste, hvala Ti što si nam po razmatranju prolijevanja Tvoje Predragocjene Krvi pokazao put bezuvjetne ljubavi. Hvala Ti, Isuse, što si darovao svoj život za naše otkupljenje. Pomozi nam da se u svim situacijama našega života sjetimo cijene našega spasenja i da od svega srca odgovorimo Tvojoj ljubavi. Amen.
  Hvaljen i slavljen uvijek bio Isus!
  Koji nas je otkupio svojom Krvlju!


  Prilikom sastavljanja ovih otajstava korištena je literatura:
  fra Aleksa Benigar - „Mudrost križa“
  Tomislav Vlašić - „Živa euharistija“
  napose kod IV i V otajstva.

  LITANIJE KRVI KRISTOVE

  Gospodine, smiluj se.
  Kriste, smiluj se.
  Gospodine, smiluj se.
  Kriste, čuj nas.
  Kriste, usliši nas.

  Oče, nebeski Bože, smiluj nam se.
  Sine, Otkupitelju svijeta, Bože,
  Duše Sveti, Bože,
  Sveto Trojstvo, jedan Bože,

  Krvi Krista, Jedinorođenoga Sina Vječnog Oca, spasi nas!
  Krvi Krista, utjelovljene Riječi Božje,
  Krvi Kristova, novoga i vječnog Zavjeta,
  Krvi Kristova, u smrtnoj borbi na zemlju potekla,
  Krvi Kristova, koja si kod bičevanja izvirala,
  Krvi Kristova, ispod trnove krune prokapala,
  Krvi Kristova, na križu prolivena,
  Krvi Kristova, cijeno našeg spasenja,
  Krvi Kristova, bez koje nema oproštenja,
  Krvi Kristova, u Euharistiji okrepo i čišćenje duša,
  Krvi Kristova, rijeko milosrđa,
  Krvi Kristova, pobjednice zlih duhova,
  Krvi Kristova, snago mučenika,
  Krvi Kristova, jakosti priznavalaca,
  Krvi Kristova, koja rađaš djevice,
  Krvi Kristova, čvrstoćo onih koji su u pogibli,
  Krvi Kristova, okrepo umornih,
  Krvi Kristova, u plaču utjeho,
  Krvi Kristova, nado pokornika,
  Krvi Kristova, utjeho umirućih,
  Krvi Kristova, mire i milino srdaca,
  Krvi Kristova, jamstvo vječnoga života,
  Krvi Kristova, koja izbavljaš duše iz čistilišta,
  Krvi Kristova, svake slave i časti predostojna.

  Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
  oprosti nam Gospodine.
  Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
  usliši nas Gospodine.
  Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
  smiluj nam se.

  R. Otkupio si nas Gospodine Krvlju svojom.
  O. I postadosmo kraljevstvo Boga našega.

  Pomolimo se. Oče, koji si po Krvi svoga Jedinorođenca otkupio svijet, uzdrži u nama djelo svoga milosrđa, da bi sjedinjeni s Isusom, posrednikom Novog saveza, postizali plodove svoga otkupljenja. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

   Sada je: sub lip 23, 2018 5:56 am.