Stvoreni za nebo

Katolički forum koji okuplja katoličke vjernike u duhu dijaloga i Kristove ljubavi


  SVETIŠTE LORETO

  Share
  avatar
  belu

  Broj postova : 624
  Join date : 25.06.2009
  Age : 60
  Lokacija : Drniš Rođendan:01.prosinca Imendan:sv.Lucija-13.prosinac Do nebesa nek se ori naših grudi gromki glas.Neka jeknu rajski dvori nek nas čuje Isus spas.(Petar Perica)

  SVETIŠTE LORETO

  Postaj by belu on sri lis 28, 2009 2:01 pm

  Loreto se nalazi u središnjoj Italiji, točnije u provinciji Ancona, regija Marke. Obitava ga više od 11 tisuća stanovnika.Grad se smjestio na blagoj uzvisini ponad desne obale rijeke Musone, u priobalju Jadranskog mora. Udaljen je 22 km od Ancone. Okružen seoskim gospodarstvima i maslinicima, posjeduje osobine gorskog kao i primorskog kraja te kao i ostala mjesta u regiji omogućuje prekrasan pogled s Apenina na Jadran.

  Povijest vezana uz legendu


  Bazilika u Loretu - Santuario della Santa Casa  Jezgra je razvoja bazilika Svetišta Svete kućica koja je, kako kaže legenda, ugostila poznatu kuću Isusova rođenja. Predaja govori da je u noći 10. prosinca 1294. na obale Italije, na krilima anđela, iz Palestine donešena Sveta kućica iz Nazareta. U kršćanstvu se vjeruje kako je u ovoj kući živjela Marija, Isusova majka. U toj kući je rođena i odgojena, doživjela susret s anđelom Gabrijelom, koji joj je navijestio da će začeti Isusa po Duhu Svetome. Tu je živjela s Isusom i Josipom, za vrijeme Isusova djetinjstva. Nakon Isusova uzašašća na nebo, apostoli su kuću pretvorili u crkvu.
  Prema legendi, kuća se nalazila u Nazaretu, a premještena je nakon što su muslimani osvojili područje oko Nazareta. Nakon što je proputovala Dalmaciju, tri se godine nalazila na Trsatu, danas dijelu grada Rijeke, da bi je jedne noći prenijeli u Loreto.
  Dana 12. rujna 1920., dekretom pape Benedikta XV., Majka Božja Loretska (tal. Madonna di Loreto) svečano je proglašena zaštitnicom zrakoplovaca i samoga grada koji je zadobio neovisnost još u 15. stoljeću odlukom pape Siksta V. Daljnji razvoj ostao je usko vezan uz ovu legendu te se grad razvijao kao hodočasničko odredište i stjecište mnogih svjetskih putnika. Već je 1482. potvrđen kao važan trgovački centar s rastućim brojem stanovnika i radnika te je zabilježen i porast otvaranja različitih seoskih gospodarsava i obrtničkih radionia. Iste je godine sagrađena i bolnica kao i svratište, namjenjeni došljacima iz cijeloga svijeta koji su u Loretu tražili smještaj i posao.


  _________________
  SVA JE SNAGA MOJA ,RADOST ,SIGURNOST,U POGLEDU TVOME ,DOBRI MOJ ISUSE........

   Sada je: sub lip 23, 2018 6:11 am.