Smrt kojeg člana obitelji, nestanak kojeg prijatelja, naša vlastita smrt, sve nas to potiče da razmišljamo o smislu našeg života. Odakle sam, kamo idem, tko sam? To su pitanja, koja postavljamo sebi u životu bilo rjeđe, bilo česšće.
"Samo je jedan Bog, Otac, od koga je sve, a mi za Njega. I jedan je Gospodin, Isus Krist, po kome je sve, i mi po njemu" (1 Kor 8,6). Sve dolazi od Boga i svi se moramo vratiti k Bogu. Pravi razlog našeg života jest u tome da živimo za Boga: "Doista, ako živimo, Gospodinu živimo. Živimo li, dakle, ili umiremo, Gospodinovi smo" (Rim 14,8 )
Stjecati bogatstvo na ovoj zemlji, skupljati zemaljska dobra, to ne služi ničemu, jer nakon smrti ništa od toga nećemo odnijeti. Sve moramo ostaviti. Bolje je obogatiti se u Bogu (Lk 12,21), te biti svjesni da naša djela imaju vrijednost, ako su učinjena za spasenje duše: "Ili jeli ili pili ili bilo što radili, sve činite na slavu Božju" (1 Kor 10,31).
Bog ima svoj nacrt za nas: "Bog želi da se svi ljudi spase i dođu do spoznanja istine (1 Tim 2,3). Spasiti se znači živjeti za Boga i u Njegovoj pristutnosti. Isus, svojom riječju, svojim djelom rasvjetljuje nas, zanosi nas da Ga slijedimo i idemo k Ocu, darujući nam život po Božanskom Duhu: "Ja sam put, istina i život" Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni" (Iv 14,6).
"Volja je Oca moga da tko god vidi Sina i vjeruje u Njega, ima život vječni i ja ću ga uskrisiti u podljednji dan" (Iv 6,40). Odijeljeni od Boga ne možemo doći k Njemu našim vlastitim snagama zbog naših grijeha, koji nas zasljepljuju i oslabljuju. Treba nam pomoć Božja, objavljena po njegovoj Riječi utjelovljenoj u našem tijelu, a to je Isus. "Ovo je zapovijed njegova: da vjerujemo u ime Sina njegova Isusa Krista i da ljubimo jedni druge kao što nam je dao zapovijed" (1 Iv 3,23). Dakle, moramo razvijati život u vjeri u Isusa Krista, držati se njegoa nauka kako bismo mogli slijediti Krista u svjetlu i ljubiti se međusobno kako što je on nas ljubio. Svega svoga života, Isus je neodoljivo bio usmjeren na svoga Oca nebeskoga. Sav Isusov život bijaše usmjeren prema Ocu nebeskom, koji će ga uskrisiti, i zato "tko god prizove ime Gospodnje, bit će spašen" (Rim 10,13).
Moramo biti ustrajni u našoj vjeri u Boga, u našu nebesku nadu i u ljubav Božju i bližnjega, jer "tko ustraje do kraja, taj će se spasiti" (Mk 13,13) unatoč nestalnostima i nesrećama, koje ćemo susretati.
S ovoga svijeta ćemo ići u nebo ili čistilište ili pakao, prema tome što izaberemo.
Polagat ćemo račun kod Boga za primljene talente od Njega i o načinu, kako smo se njima služili (Mt 25,14-28 ). Moramo biti spremni da se pojavimo kod Boga, da bdijemo: "Bdijte, jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi (Mt 24,42-44), da sačuvamo živu vjeru, djelotvornu ljubav, prisutnu nadu, jer ne znamo dana ni časa, kad će nas Bog pozvati k sebi.
Poticaj Neka nas smrt naših bližnjih opominje,
jer ćemo jednog dana i mi umrijeti.
Nastojmo iz svakog smrtnog slučaja sve više,
da naša vjera bude što jača na putu prema Bogu,
jer Bog je naš jedini i pravi cilj, istinita svrha, vječna sreća,
za koju nas je stvorio Stvoritelj.
U svakom događaju prisutna je milost Božja,
koja nas privlači k sebi da živimo u Njegovoj prisutnosti,
sretni što nas Bog ljubi i želi nas spasiti.
Kad bi duše u čistilištu mogle doći na zemlju, živjele bi
sigurno bolje nego što su živjele prije smrti.
Na nama je da poradimo, da stignu što prije u raj.
Molitva Gospodine Bože, Učitelju života, Gospodaru života i svega,
mi znamo da dolazimo od tebe i da se vraćamo k tebi, izvoru života.
U Tebi imamo život. Čuvaj nas i nadahnjuj, da budemo zahvalni na životu,
koji si nam dao u svojoj dobroti.
Pomaži nam, da poštujemo život vlastiti i tuđi.
Hvala Ti za sva rasvjetljenja, koja si nam dao po Isusu Kristu.
Po Tvojoj milosti "sinovi smo Božji i subaštinici" Tvoga predragoga Sina,
Isusa, Spasitelja našega.
Hvala Ti, Bože, za osigurano spasenje naše braće u čistilištu!
Amen
Bože, neka po Tom milosrđu
duše vjernih mrtvih počivaju u miru.
Amen.
Krunica za duše u čistilištuLitanije za duše u Čistilištu