Stvoreni za nebo

Katolički forum koji okuplja katoličke vjernike u duhu dijaloga i Kristove ljubavi


  PUT SVJETLA

  Share
  avatar
  Oldtimer
  Admin

  Broj postova : 4931
  Join date : 18.06.2009
  Age : 51
  Lokacija : HRVATSKA, SPLIT ROĐENDAN: 01. travnja IMENDAN : sv. Antun Opat (Pustinjak) 17. 01. i sveti Antun Padovanski 13. 06. Križ uzgor stoji, a svijet se okreće i mijenja (Stat Crux dum volvitur orbis).

  PUT SVJETLA

  Postaj by Oldtimer on ned tra 04, 2010 2:18 am

  PUT SVJETLA

  prema Šaško, I.: Put svjetla, GK, Zagreb 2004.


  UVOD

  P: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
  O: Amen.
  P: Gospodaru života…
  O: …svojim svjetlom obasjaj naš hod.

  Oraspoložimo srce, da bismo osjetili radost koja raste, onako kako raste sigurnost da je Isus uskrsnuo i da je živ u svojoj Crkvi. Uskrsnuli je obećao da je s nama sve do svršetka svijeta. Okupljeni smo u toj vjeri u Vazmenu hodu. Jedan od pismoznanaca ostavio je rečenicu koju danas usvajamo: Za tobom ću kamo god ti pošao. Posvuda: na Kalvariju, putovima svijeta, ali i putem Svijetla na kojemu se otkriva izvor i novost života.

  Pomolimo se:

  Oče nebeski, ulij u nas Duha svjetla, kako bismo mogli prodrijeti u otajstvo Vazma tvoga Jedinorođenca koji nam je objavio ispunjenje ljudskosti. Prati nas kao svjedoke novoga života. Po Kristu gospodinu našemu. Amen.

  PJESMA:

  1. Nakon križa i strahote,
  dolazimo do ljepote
  darovane milosti

  2. Korak hita, radost guši
  vijest što svima je u duši
  koj` u Krista vjeruju.  PRVA POSTAJA: Isus uskrsnu od mrtvih

  P: Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo te.
  O: Jer si nam svojim uskrsnućem darovao život.


  "A anđeo progovori ženama: Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče." (Mt 28,5-6)

  Mnogima je izgledalo da je sve završilo. No, postoji netko tko se nije pomirio s takvim dojmom. Žene se nisu ustezale poći na grob; žene koje su i tijekom muke i nakon nje nosile zastavu ljudskog dostojanstva. Poput žena zastajemo pred grobom jer za nas Kristov grob postaje početkom. Nakon iščekivanja u mraku – svjetlo. . iz krila noći rađa se zora, jedincata među tolikima i prva od svih. Čovjek je od dana smrtnosti čekao tu vijest: Smrt je mrtva.

  Pomolimo se:
  Gospodine Isuse Kriste, Pobjedniče nad grijehom i smrću, poslušaj naše molitve. Kao što si učvrstio vjeru svojih učenika, tako daj da i mi pobijedimo zavodljivosti staroga svijeta. Da naša ljubav bude tvojoj nalik i da služimo drugima preobražena srca. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vijekova. Amen.

  P: Učini nas svjedocima tvoga uskrsnuća.
  O: I vodi nas putem novosti života.

  PJESMA:


  3. Osvit zore, kamen skinut.
  Glas iz tame k nebu vinut:
  "Kako reče, uskrsnu!"

  4. Ne bojte se, pred vama je!
  Živ se živim opet daje
  u otajstvu susreta.  DRUGA POSTAJA: Isusovi učenici dolaze na prazan grob

  P: Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo te.
  O: Jer si nam svojim uskrsnućem darovao život.


  "Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu. Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova." (Iv 20,6-7)

  Koliki metež oko groba, premda je malo ljudi. Sudaraju se misli, sjećanja, zbunjenost, nevjerica, radost. Žene trče prema gradu javiti vijest, Petar i Ivan trče prema grobu – u žurbi. Ljudi oko groba pokušavaju shvatiti, ali su i ovaj put uhvaćeni u bojazni, nesigurni. Ivan povjerova: Bog može, hoće; Bog čini. Može, jer je svemoguć. Hoće, jer je Otac. Čini, jer je vjeran.

  Pomolimo se:
  Gospodine Isuse Kriste, ti si svojoj Crkvi povjerio zadaću da svijetu navješta tvoje slavno uskrsnuće. Molimo te, udijeli i nama, svojim vjernima, da živimo život uskrsnulih, kako bismo se tebi pridružili u vječnome sjaju neba. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vijekova. Amen.


  P: Učini nas svjedocima tvoga uskrsnuća.
  O: I vodi nas putem novosti života.

  PJESMA:


  5. Petar, Ivan srcem slute
  uskrsnuća nove pute
  zajedništva vjernika.

  6. Uđu u grob, povjeruju
  nadvladavši sumnju svoju.
  Praznina ih ispunja.  TREĆA POSTAJA: Uskrsnuli Isus ukazuje se Mariji Magdaleni

  P: Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo te.
  O: Jer si nam svojim uskrsnućem darovao život.


  "Kaže joj Isus: Marijo! Ona se okrene te će mu hebrejski: Rabbuni! – što znači: Učitelju! Kaže joj Isus: Ne zadržavaj se sa mnom jer još ne uziđoh Ocu, nego idi mojoj braći i javi im: Uzlazim Ocu svojemu i Ocu vašemu, Bosu svomu i Bogu vašemu. Ode dakle Marija Magdalena i navijesti učenicima: Vidjela sam Gospodina i to mi je rekao." (Iv 20, 16-18)

  Marija Magdalena ostaje uz grob, skamenjena od boli. Marijin plač kraj groba jednak je plaču kojim plakala kad je Isusu suzama otirala noge. "Oni koji siju u suzama, žanju u pjesmi." Marija, imenovana, probuđena bojom glasa i naglaskom, odgovara drugim imenom: "Učitelju!" Smatrali su je nedostojnom da sluša Pisma, pravno onemogućena biti svjedokinjom, izabrana je za prvu navjestiteljicu Uskrsnuća: navjestiteljima navijestiti, svijetu viknuti da je život živ.

  Pomolimo se:
  Gospodine Isuse Kriste, dopuštaš nam da te vjerom tražimo i nalazimo. Daj da u svojoj blizini uvijek iznova gledamo ljepotu tvoga lica. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vijekova. Amen.  P: Učini nas svjedocima tvoga uskrsnuća.
  O: I vodi nas putem novosti života.

  PJESMA:


  7. Oko groba nije tama,
  Marija je s Kristom sama.
  Glas mu sluša premili.

  8. Gdje samnoća tugom biva
  i gdje križ nam život skriva,
  među svoje dolazi.  ČETVRTA POSTAJA: Uskrsnuli Isus s učenicima putuje u Emaus

  P: Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo te.
  O: Jer si nam svojim uskrsnućem darovao život.


  "A on će im: O bezumni i srca spora da vjerujete što god su proroci navijestili! Nije li trebalo da Krist sve to pretrpi te uđe u svoju slavu? Počevši tada od Mojsija i svih proroka, protumači im što u svim Pismima ima o njemu." (Lk 24,13-27)

  Dok a gorčinom razgovaraju o velikom porazu, pridružuje im se Neprepoznati, slučajni neobaviješteni stranac. Baš je taj stranac postao pratiteljem koji će ih odvesti puno dalje od željena odredišta. "A mi smo se nadali", kažu učenici, no ta je nada trajala samo tri dana. Teško je dalje trpjeti. Bio je to dan Vazma, a u njima tuga; dan života, a oni mrtvi. No postoji razlika: oni su tugovali, misleći da je Isus mrtav, a mi tugujemo, govoreći da je živ … Nismo li ga mi prepoznali, nismo li poslušali Riječi, nismo li mu povjerovali?

  Pomolimo se:
  Gospodine Isuse Kriste, ti si svojoj Crkvi svjetlo i spasenje. Vodi naše korake putem pravednosti i prepoznavanja tuđih očekivanja i nadanja, kako bismo s tobom mogli doći u tvoje kraljevstvo beskrajne svjetlosti. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vijekova. Amen.

  P: Učini nas svjedocima tvoga uskrsnuća.
  O: I vodi nas putem novosti života.

  PJESMA:


  9. Sve su nade pokopane.
  Stranac uz bok njihov stane;
  sporost srca nestaje.

  10. Korak novi, snaga nova
  rađa se iz Pisma, slova
  dok ih Duh oživljuje.  PETA POSTAJA: Uskrsnuli Isus objavljuje se u lomljenju kruha

  P: Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo te.
  O: Jer si nam svojim uskrsnućem darovao život.


  "Dok bijaše s njima za stolom, uze kruh, izreče blagoslov, razlomi te im davaše. Uto im se otvore oči te ga prepoznaše, a on im iščeznu s očiju." (Lk 24, 30-31)

  Od toga trenutka Isus je jedno od lica koje putuje, koje nas susreće nepredvidivo, objavljuje se po sakramentu bližnjega. I svaki susret može biti susret s Uskrsnulim i samim time zbunjujuća novost. Naša zajedništva slika su zajedništva Isusa sa svojim učenicima. Ili nisu? Isus sjeda za stol po prvi puta nakon uskrsnuća. Prva večera Uskrsnuloga – Posljednja i Prva stopljene su u jedno. Učenici su Isusa prepoznali u lomljenju kruha, u načinu njegova zajedništva s njima.

  Pomolimo se:
  Gospodine Isuse Kriste, samo je u tebi izvor životni. U Posljednjoj si večeri oprao noge umornima, a u Emausu lomio kruh za beznadne. Daruj nam ljubav prema euharistiji i učini nas dostojnima da se hranimo velikim Darom. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vijekova. Amen.

  P: Učini nas svjedocima tvoga uskrsnuća.
  O: I vodi nas putem novosti života.

  PJESMA:


  11. Htjede dalje. "Nek ostane;
  nek ublaži bolne rane;
  tamu skine s očiju."

  12. Isti kruh i iste ruke
  lome kruh ko prije Muke.
  Učitelja spoznaju.  ŠESTA POSTAJA: Uskrsnuli Isus ukazuje se učenicima

  P: Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo te.
  O: Jer si nam svojim uskrsnućem darovao život.


  "Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: Mir vama! Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me!" (Lk 24,36-39)

  Uskrsnuli Krist dopušta učenicima da ga gledaju, dodirnu, čak da jedu s njim. Trebalo bi im sve biti poznato iz riječi: "To je ono što sam vam govorio dok sam bio s vama." Čak i kad im pokazuje znakove muke, oni sumnjaju. Smrt ih je uplašila, a radost pobjede nad smrću rodila je sumnju. Nisu imali snage slijediti ga na križnom putu, a izgleda da im se koraci ne lijepe ni za njegov put novosti života. Uspijevamo li u sebi čuvati i podnijeti nadu uskrsnuća? U nadi protiv svake nade.

  Pomolimo se:
  Gospodine Isuse Kriste, u svojoj si nam Muci pokazao strpljenje u šutnji, a sada nam pokazuješ strpljenje u otvaranju naših srdaca. Podari nam ljubav koja zna čekati; ispuni nas svojim Duhom, da bismo bili znakovi koje svijet traži da bi prihvatio tvoj mir. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vijekova. Amen.

  P: Učini nas svjedocima tvoga uskrsnuća.
  O: I vodi nas putem novosti života.

  PJESMA:


  13. Razgovor ih natrag vraća.
  Još su svoji, još su braća,
  mira tražeć dušama.

  14. "Mir vam dajem! Noge, ruke,
  evo znaka moje Muke
  u sve vijeke vijekova."  SEDMA POSTAJA: Uskrsnuli Isus daje vlast otpuštanja grijeha

  P: Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo te.
  O: Jer si nam svojim uskrsnućem darovao život.


  "(…) dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: Mir vama! (…) Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas. To rekavši dahne u njih i kaže im: Primite Duha Svetoga. kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im." (Iv 20, 19.21-23)

  Isus svoje učenike nalazi skrivene iza zidova. Onaj koji je srušio okove smrti, sada treba srušiti zatvor u kojem se nalaze prestrašeni budući nositelji Radosne vijesti. U njima će vjera zamijeniti strah, a mir nadvladati nemir, smetenost i tjeskobu. Uskrsnuli Isus hoće dati ono što je postigao svojom Mukom. Uskrsli daje mir – šalom – i Duha, oproštenje grijeha. Crkva Uskrsnuloga odsada ima moć opraštanja grijeha, otvaranja zatvorenosti i pretvaranja sebičnosti u ljubav.

  Pomolimo se:
  Gospodine Isuse Kriste, tvoj je prvi dar Uskrsnuća Duh Sveti. Daj da on bude oduševljenje u nama pred podignutim zidovima umora i mraka; sklad ljubavi i Životvorac koji u suhoću i nepokretnost udahnjuje mladost Vazma i pouzdanje da si ti samo milosrđe. Koji živiš i kraljuješ u Vijeke vijekova. Amen.

  P: Učini nas svjedocima tvoga uskrsnuća.
  O: I vodi nas putem novosti života.

  PJESMA:


  15. Opet vrata otvorena
  za sva srca dotad snena
  budeć dahom oprosta.

  16. "Otac posla mene k vama.
  Radost nikad nije sama;
  zato šaljem svijetu vas."  OSMA POSTAJA: Uskrsnuli Isus utvrđuje vjeru Tome apostola

  P: Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo te.
  O: Jer si nam svojim uskrsnućem darovao život.


  "Zatim će Tomi: Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran. Odgovori Toma: Gospodin moj i Bog moj."
  (Iv 20,27-28)

  Toma je nemiran. Ne uspijeva vjerovati onomu što su mu rekli drugi apostoli. Toma je jedan od nas. I mi hoćemo vjeru osloniti na nešto trajno i sigurni smo da Isus ne prezire tu našu osjetljivost, već se vraća i radi nas, daje nam znakove. Toma je Isusa vidio živa i ne ostaje na istinitosti tvrdnje o Isusovom uskrsnuću, već izriče tvrdnju o svojoj vjeri: "Gospodin moj i Bog moj!"

  Pomolimo se:
  Gospodine Isuse Kriste, Spasitelju naš, svakodnevno ti u vjeri govorimo: Gospodin moj i Bog moj! Umnoži našu vjeru kao korijen tvoga Vazma, pouzdanje kao cvijet i vjernost kao njegov plod. Ulij u nas svjetlo kojim ćemo te prepoznati u svakome čovjeku koji nosi znakove tvoje Muke. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vijekova. Amen.

  P: Učini nas svjedocima tvoga uskrsnuća.
  O: I vodi nas putem novosti života.

  PJESMA:


  17. Ljubav koja sumnju stvori
  pogled traži i ne zbori
  slušajući riječi poj.

  18. Toma vjerom rane dira,
  dušom vidi bez nemira:
  "Gospod moj i Bog si moj!"  DEVETA POSTAJA: Uskrsnuli Isus susreće svoje učenike na Tiberijadskom jezeru

  P: Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo te.
  O: Jer si nam svojim uskrsnućem darovao život.


  "Kad je već svanulo, stade Isus na kraju, ali učenici nisu znali da je to Isus. Kaže im Isus: Dječice, imate li što za prismok? Odgovoriše mu: Nemamo. A on im reče: Bacite mrežu na desnu stranu lađe i naći ćete. Baciše oni i više je ne mogoše izvući od mnoštva ribe. Tada onaj učenik kojega je Isus ljubio reče Petru: Gospodin je!"
  (Iv 21, 4-7)

  Mjesto Tiberijadskoga jezera poznato je svim učenicima. Kolike li ih samo uspomene vežu uz taj kraj. Njihov poziv koji se dogodio na tom jezeru, propovijedi koje je Isus izgovorio se te iste lađe u kojoj su sada skupljeni, umnažanje kruha, hod po vodi, stišavanje oluje,… Život ih sada tjera dalje i oni su se vratili svojim poslovima. Kao da nisu shvatili ono što im je Isus htio reći. Kršćani su kao i ostali, tek s jednom prisutnošću više. "Bacite mrežu na desnu stranu lađe i naći ćete." Bez tog prijedloga ispunjena Duhom Crkva je u opasnosti da odabere pogrešnu stranu. Jer obilan ulov zahvaljujemo poslušnosti Božjoj Riječi.

  Pomolimo se:
  Gospodine Isuse Kriste, nisi se pokazao pobjedničkim Bogom u grmljavini, već u jednostavnim gestama na obali jezera. Pomozi nam da budemo svjedoci tvoga Vazma u jednoličnosti svakodnevice, gdje nas oduvijek čekaš na obalama naših poslova. Budi s onima koji se raduju tvojoj prisutnosti i čuvaju nadu, rođenu i obnovljenu tvojim uskrsnućem. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vijekova. Amen.

  P: Učini nas svjedocima tvoga uskrsnuća.
  O: I vodi nas putem novosti života.

  PJESMA:


  19. Ribari su ko i prije
  dok Isusa bilo nije
  pokraj mreže životne.

  20. Mreža im se razdirala,
  srca im se rasparala,
  zbog blizine Isusa.  DESETA POSTAJA: Uskrsnuli Isus apostolu Petru daje vodstvo u ljubavi

  P: Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo te.
  O: Jer si nam svojim uskrsnućem darovao život.


  "Upita ga treći put: Šimune Ivanov, voliš li me? Ražalosti se Petar što ga upita po treći put: Voliš li me?, pa mu odgovori: Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim. Kaže mu Isus: Pasi ovce moje." (Iv 21,17)

  Zagledan je u jednoga od njih, dok u pozadini šumi jezero. Samo od Petra traži nešto posebno, pitajući ga: "Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?" Nije izabran jer ljubi više od drugih, ali će ga izabranje dovesti do veće ljubavi. Kakvoća ljubavi mora biti razmjerna odgovornosti služenja. Na taj način Petar dobiva potvrdu svoga prvenstva. Sada, kad je iskusio vlastitu slabost, kada mu je bilo potrebno oproštenje, bit će u stanju razumjeti i postati služiteljem Kristove strpljivosti. Isuse, ti sve znaš.

  Pomolimo se:
  Gospodien Isuse Kriste, Učitelju i darivatelju života, ti si na zemlju donio oganj Očeve ljubavi. Daj nam neprestano gorjeti tim svetim darom i sve više shvaćati da samo ako ljubimo vodimo druge na zelene pašnjake te da je jedina vlast ona koja se podvrgava tvojoj ljubavi trajno propitujući svoje postupke. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vijekova. Amen.

  P: Učini nas svjedocima tvoga uskrsnuća.
  O: I vodi nas putem novosti života.

  PJESMA:


  21. "Ljubiš li me Petre više?"
  Žalost još u njemu diše
  što je rodi izdaja.

  22. "Sve ti znadeš" – krhkost Stijene,
  ljudsku slabost, ćud i mijene.
  Zato budi potpora.  JEDANAESTA POSTAJA: Uskrsnuli Isus učenicima povjerava sveopće poslanje

  P: Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo te.
  O: Jer si nam svojim uskrsnućem darovao život.


  "Isus pristupi i prozbori: Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji. Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo – ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta." (Mt 28,18-20)

  Uskrsnuli je Gospodar povijesti. Moć i vlast koju mu Otac daje on daje svojima. Na galilejskom brdu započinje nova povijest. Učenici sada primaju zadaću preobrazbe svijeta. Krstiti znači pobožanstveniti čovjeka, to krhko stvorenje, otvoriti prostor nove zagledanosti u svijet, učiniti učenicima sve narode, uroniti u vazam i Crkvu iz njega izniklu, sve bez razlike – ijedne – koja bi priječila susret. A on će biti s nama u sve dane do svršetka svijeta.

  Pomolimo se:
  Gospodine Isuse Kriste, izazovna je tvoja riječ: ja sam s vama. Neka nas naša krsna vjera učini pozornima na širenje Evanđelja riječju i djelima te neumornim suradnicima navjestiteljskog djela. U otajstvu Trojstva objavljeno nam je da je u ljubavi i snaga i ustrajnost i hrabrost i radost. Uronjeni smo u tebe. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vijekova. Amen.

  P: Učini nas svjedocima tvoga uskrsnuća.
  O: I vodi nas putem novosti života.

  PJESMA:


  23. Galileja im na dlanu.
  Nebo, zemlja u Riječ stanu:
  "Ja sam s vama dovijeka."

  24. Krstite sve puke svijeta
  u imenu Trojstva Sveta
  za preporod čovjeka.  DVANAESTA POSTAJA: Uskrsnuli Isus uzlazi na nebo

  P: Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo te.
  O: Jer si nam svojim uskrsnućem darovao život.


  "Kada to reče, bi uzdignut njima naočigled i oblak ga ote njihovim očima." (Dj 1,9)

  Četrdeset se dana dopuštao vidjeti: razgovarao je s njima, hodao, obećao i m Duha. Uzašašće u nebo početak je ljudske proslave, ali i zadaća novoga života. Dan za danom tražimo nebesko, uzdižemo duh prema istinskoj domovini, živimo priželjkujući nebo. Krist koji uzlazi u nebo živi u svojoj Crkvi i po njoj nastavlja djelo spasenja. Ljudi, zašto dakle stojite i gledate u zemlju?

  Pomolimo se:
  Gospodine Isuse Kriste, ti si nam otišao pripraviti mjesto. Daj da nam oči budu usmjerene tamo gdje su prave i vječne radosti; da budemo Vazam za svakog čovjeka, radosno proroštvo blaženstva bez kraja u iščekivanju tvoga ponovnog dolaska. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vijekova. Amen.

  P: Učini nas svjedocima tvoga uskrsnuća.
  O: I vodi nas putem novosti života.

  PJESMA:


  25. "Za sve dane koji prijete
  snagu Duha primit ćete,
  vi, svjedoci vječnosti."


  26. U nebesa bi uznesen.
  U otajstvo nam odnesen,
  ponovno on dolazi.  TRINAESTA POSTAJA: Apostoli s Marijom čekaju silazak Duha Svetoga

  P: Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo te.
  O: Jer si nam svojim uskrsnućem darovao život.


  "Onda se vratiše u Jeruzalem (…) svi oni bijahu jednodušno postojani u molitvi sa ženama, i Marijom, majkom Isusovom, i braćom njegovom." (Dj 1,12.14)

  Izgovorena je Isusova molitva za "one koje mu je Otac dao". Sišavši s brda ulaze u molitvu. Isus se više ne vidi. Zacijelo bi netko htio da su ona dvanaestorica s Marijom ostala prikovana u svome strahu, ali Crkva Pedesetnice je takva da ne ostaje na mjestu koje su joj namijenili. To je crkva koja zna ostati u molitvi, ali šireći navještaj koji ispravlja nepravde: u brizi za Božje stvari, ali gorljiva za ljudsku kob.

  Pomolimo se:
  Gospodine Isuse Kriste, Uskrsnuli od mrtvih, ti si trajno prisutan u vazmenoj zajednici. Po Marijinu zagovoru izlij na nas svoga Svetoga Duha: duha života, radosti, mira, duga jakosti, ljubavi i Vazma; neka zhvati opterećena srca i izlijeći bolne rane, vrati obeshrabrene na Put koji si ti. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vijekova. Amen.

  P: Učini nas svjedocima tvoga uskrsnuća.
  O: I vodi nas putem novosti života.

  PJESMA:


  27. Kalvarija opet pusta,
  a svi vjerni svoja usta
  daju žarkoj molitvi.


  28. Okupljeni, duše jedne
  s Marijom sad za sve bijedne
  mole pomoć milosti.  ČETRNAESTA POSTAJA: Uskrsnuli Isus učenicima šalje obećana Duha

  P: Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo te.
  O: Jer si nam svojim uskrsnućem darovao život.


  "I eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. Isupuni svu koću u kojoj su bili. I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakoga od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga." (Dj 2,2-4)

  Ispunjavajući sedam sedmica, Riječ je postala novo čovječanstvo na putu – Crkva. Mala skupina izlazi pred mnoštvo, ne ostaje zatvorena u sebe. Ona sada može obnavljati lice zemlje. Pedesetnica je svetkovina novoga zakona koji nije ispisan na kamenu, nego Duhom u srcu.

  Pomolimo se:
  Gospodine Isuse Kriste, dar tvoje ljubavi s Ocem sjedinjuje Crkvu, gradi novo zajedništvo, grije srca i mekša ljudsku ćud. Ne dopusti da nam nedostaje obnoviteljske snage Duha, već daj da hodamo sigurni u novosti života prosvijetljeni tvojom Riječju. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vijekova. Amen.

  P: Učini nas svjedocima tvoga uskrsnuća.
  O: I vodi nas putem novosti života.

  PJESMA:


  29. Silan vjetar, oganj s neba
  staro ništi, čudo treba
  razdijeljenih jezika.

  30. Govor Crkve ljude spaja;
  zajedništvu nema kraja
  gdje Duh prati čovjeka.  IDITE I NOSITE SVJELO KRISTA USKRSNULOGA
  BRAĆI I SESTRAMA KOJE ĆETE SUSRETATI.

  Pomolimo se:


  Svemogući Bog, Otac Gospodina našega Isusa Krista, koji nas je preporodio vodom i Duhom Svetim i koji nam je dao oproštenje grijeha, neka nas čuva svojom milošću u istome Kristu Gospodinu našemu. Amen.

  KRALJICE NEBA

  Kraljice neba raduj se, aleluja.
  Jer koga si dostojna bila nositi, aleluja.
  Uskrsnu kako je rekao, aleluja.
  Moli Boga za nas, aleluja.

  Veseli se i raduj, Djevice Marijo, aleluja!
  Jer je uskrsnuo Gospodin uistinu, aleluja!

  Pomolimo se:
  Bože, koji si se udostojao razveseliti svijet uskrsnućem svoga Sina, Gospodina našega Isusa Krista, daj, molimo te, da po njegovoj majci, Djevici Mariji, postignemo radosti vječnoga života. Po istom Kristu Gospodinu našemu. Amen.


  _________________  ZDRAVO KRIŽU NADO JEDINA  avatar
  Oldtimer
  Admin

  Broj postova : 4931
  Join date : 18.06.2009
  Age : 51
  Lokacija : HRVATSKA, SPLIT ROĐENDAN: 01. travnja IMENDAN : sv. Antun Opat (Pustinjak) 17. 01. i sveti Antun Padovanski 13. 06. Križ uzgor stoji, a svijet se okreće i mijenja (Stat Crux dum volvitur orbis).

  Re: PUT SVJETLA

  Postaj by Oldtimer on ned tra 04, 2010 2:25 am

  Note pjesme koja se kao i kod Puta Križa pjevaju iza svake postaje možete vidjeti ovdje...  _________________  ZDRAVO KRIŽU NADO JEDINA  avatar
  Oldtimer
  Admin

  Broj postova : 4931
  Join date : 18.06.2009
  Age : 51
  Lokacija : HRVATSKA, SPLIT ROĐENDAN: 01. travnja IMENDAN : sv. Antun Opat (Pustinjak) 17. 01. i sveti Antun Padovanski 13. 06. Križ uzgor stoji, a svijet se okreće i mijenja (Stat Crux dum volvitur orbis).

  PUT SVJETLA - ZA MLADE

  Postaj by Oldtimer on ned tra 04, 2010 2:34 am

  POSTAJE USKRSNUĆA – PUT SVJETLA


  UVOD (za voditelja)


  Na početku pobožnosti sudionici se pozivaju na sabranost u tišini. Tišina mora biti opipljiva. Ambijent mora biti potpuno zamračen. Samo se na prvoj postaji upali svjetlo – najbolje svijeća ili slično (baklja). To će se ponavljati pri svakoj sljedećoj postaji. Svijeće na postajama drži po jedan sudionik susreta.

  AKO JE MOGUĆE: Glavna bi vrata crkve trebala biti zaključana i to tako da svi znaju a ključ bi trebao biti pohranjen na posljednjoj postaji. Po završetku puta svjetla crkva će se naočigled svima otključati, a vrata širom otvoriti.

  Između postaja svira instrumentalna glazba oko dvije minute. Oni koji nose uskrsnu svijeću od postaje do postaje ne kreću odmah na slijedeću postaju, nego nakon približno jedne minute.

  Voditelj ukratko uvede zajednicu u ovu pobožnost.

  ZNAK KRIŽA: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

  VODITELJ:
  Vratimo se svi zajedno u mislima u noć Velike subote. Oni koji su se usudili biti Isusovi učenici sada su bili usamljeni, prestrašeni, razočarani, izmučeni sumnjama. Isus je mrtav. Sve je završeno? Ne. Nešto će se dogoditi ove noći. Kao Isusovi učenici i pokušat ćemo večeras ponovno proživljavati, korak po korak, velike događaje iz onih čudesnih dana. Proživljavati ne znači praviti se i glumiti. To znači biti dionik onih događaja u sadašnjem trenutku, u svojoj svakodnevnici.
  Proći ćemo četrnaest postaja, ne križnog puta, već Puta Svjetla, uz pomoć tekstova Svetog Pisma i molitve. Na svakoj ćemo postaji zapaliti novo svjetlo, znak nove nade.
  Glavna ćemo vrata crkve u kojoj se nalazimo zaključati. Ovakva "zaključanost" slika je nesigurnosti učenika nakon Isusove smrti. Slika je to i naše nesigurnost u svakodnevnom vjerničkom životu.

  Dalje tri čitača naizmjence!

  1. postaja:

  ZORA


  Iz Evanđelja po Mateju (Mt 28,1-6a.8)


  Po suboti, u osvit prvoga dana u tjednu, dođe Marija Magdalena i druga Marija pogledati grob. I gle, nastade žestok potres jer anđeo Gospodnji siđe s neba, pristupi, otkotrlja kamen i sjede na nj. Lice mu bijaše kao munja, a odjeća bijela kao snijeg. Od straha pred njim zadrhtaše stražari i obamriješe. A anđeo progovori ženama: “Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče”. One otiđoše žurno s groba te sa strahom i velikom radošću otrčaše javiti njegovim učenicima.

  Moćnici ove zemlje vjerovali su da su, zapečativši grob kamenom, zapečatili i sudbinu Isusa iz Nazareta. Bio je to naprotiv samo početak. Boga se ne može zaustaviti, kao što se ni svitanje ne može zaustaviti. Ne može se zatvoriti u grob tvorac života. Život je zauvijek rastrgao tamu smrti. “Ne bojte se!” kaže anđeo. Više se nikada nećemo bojati. Ovo što je započelo nije samo jedan novi dan: to je svitanje novog svjetla. I mi se nikada više nećemo bojati. Nikada više.

  Gospodine, pobijedio si tamu smrti i grijeha.
  Mi smo svjedoci novog svitanja.
  Gospodine, žalost je pokopana. Procvjetat će radost.
  Mi smo svjedoci novog svitanja.
  Gospodine, započeo si slavljenje života.
  Mi smo svjedoci novoga svitanja.

  2. postaja:

  PROLAZ


  Iz Evanđelja po Ivanu (Iv 20,3-8)


  Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.
  Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova.

  U grobu kao da se dogodila eksplozija. Isusa nema, grob je prazan. Grob nije više mjesto smrti: pretvorio se u otvorena vrata. Nije više mjesto gdje se zatvara: postao je prolaz u dubini vremena i povijesti. I kod apostola se dogodila eksplozija koja je raznijela u komadiće sve što im je priječilo da razumiju da je Isus uistinu Bog koji je došao živjeti i umrijeti kao čovjek. Sigurni su, dokaz je pred njihovim očima, nema potrebe tražiti među mrtvima onoga koji je živ. On je raskinuo okove groba kao što se raskidaju pregrade u ćelijama. Je li moguće pronaći zatvorenog u grobu onoga koji je jači od smrti?

  Gospodine, otvorio si novi put u povijesti čovječanstva.
  Postoji prolaz koji vodi u svjetlo.
  Gospodine, ne možemo više opravdavati bijedu, nasilje i iskorištavanje.
  Postoji prolaz koji vodi u svjetlo.
  Gospodine, ne možemo više uludo trošiti svoje talente, rasipati ih i uništavati.
  Postoji prolaz koji vodi u svjetlo.

  3. postaja

  IME


  Iz Evanđelja po Ivanu (Iv 20,11-16)


  Marija je stajala vani kod groba i plakala. Zaplakana zaviri u grob i ugleda kako dva anđela u bjelini sjede na mjestu gdje je ležalo tijelo Isusovo - jedan kod glave, drugi kod nogu. Kažu joj oni: “Ženo, što plačeš?” Odgovori im: “Uzeše Gospodina moga, i ne znam gdje ga staviše.” Rekavši to, obazre se i ugleda Isusa gdje stoji, ali nije znala da je to Isus.
  Kaže joj Isus: “Ženo, zašto plačeš? Koga tražiš?” Ona, misleći da je to vrtlar, reče mu: “Gospodine, ako si ga ti odnio, reci mi gdje si ga stavio, i ja ću ga uzeti.” Kaže joj Isus: “Marijo?” Ona se okrene pa će mu hebrejski : “Rabbuni!” - što znači: “Učitelju!”

  Marija Magdalena posvetila je Isusu svoj život: bila mu je blizu za vrijeme propovijedanja i za vrijeme muke. Nastavlja ga tražiti, ne predaje se. Gleda prazan grob, ugledala je čak i Isusa, ali ne dopire do vjere: kao da je imala koprenu na očima i na srcu. Ali Isus je zove po imenu: “Marija!” I tada je progledala i razumjela. Isus zove po imenu. Traži i nalazi svoje, jednog po jednog. Na krštenju smo dobili ime, “svoje” ime. I prvi koji ga je izgovorio bio je Bog. On, koji nas je želio, nastavlja nas zvati po imenu da bismo i mi kao Marija Magdalena, postali apostoli koji razglašuju i navještaju drugima ono što su vidjeli i čuli.

  Gospodine, kažu nam: čemu služi misa? Bolje je zabavljati se.
  Ti si me pozvao po imenu, Gospodine.
  Gospodine, kažu nam: čemu služi molitva? Namijenjena je i rezervirana slabićima.
  Ti si me pozvao po imenu, Gospodine.
  Gospodine, ti si izabrao svakog od nas, isto kao kad se izabire prijatelj.
  Ti si me pozvao po imenu, Gospodine.

  4. postaja

  PUT


  Iz Evanđelja po Luki (Lk 24,13-19.25-27)


  Onog istog dana - prvog u sedmici - dvojica Isusovih učenika putovala u selo, koje se zove Emaus, udaljeno od Jeruzalema šezdeset stadija. Razgovarahu međusobno o svemu što se dogodilo. I dok su tako razgovarali i raspravljali približi im se Isus i pođe s njima. Ali prepoznati ga, bijaše uskraćeno njihovim očima. On ih upita: “Što to putem pretresate među sobom?” Oni se, snuždeni, zaustaviše, te mu jedan od njih, imenom Kleofa, odgovori: “Zar si ti jedini stranac u Jeruzalemu, te ne znaš što se u njemu dogodilo ovih dana?” A on će: “Što to?” Odgovoriše mu: “Pa ono s Isusom Nazarećaninom…” A on će im: “O bezumni i srca spora da vjerujete što su god proroci navijestili! Nije li trebalo da Krist sve to pretrpi te uđe u svoju slavu?” Počevši tada od Mojsija i svih proroka protumači im što u svim Pismima ima o njemu.

  Postoji put koji vodi od Jeruzalema do Emausa. Tim putem hodaju dva čovjeka duboko razočarana. Isus, onaj u koga su položili svoje nade, bio je razapet kao rob. Ne dotiče ih čak ni sumnja da bi Isus mogao uskrsnuti, zato što ne vjeruju više. Ovaj je put kao put po kojem čovjek danas hoda. Put na kojem muškarci i žene trče da nagomilaju što više mogu, zatvoreni u vlastitoj iluziji. Na tom putu zajedno s ljudima hoda jedan stranac. Jedna diskretna prisutnost koja želi protumačiti tajnu života. Hoće li ga znati prepoznati ljudi današnjice?

  Gospodine, rasvijetli one koji ne vjeruju: Ti si Svjetlo.
  Hodaj sa mnom na putu života, Gospodine.
  Gospodine, utješi one koji trpe: Ti si Mir.
  Hodaj sa mnom na putu života, Gospodine.
  Gospodine, susretni one koji se ne nadaju više: Ti si Snaga.
  Hodaj sa mnom na putu života, Gospodine.

  5. postaja

  KRUH


  Iz Evanđelja po Luki (Lk 24,28-33)


  Uto se približe selu kamo iđahu, a on kao da htjede dalje. No oni navaljivahu: “Ostani s nama, jer zamalo će večer, i dan je na izmaku!” I uđe da ostane s njima.
  Dok bijaše s njima za stolom, uze kruh, blagoslovi Boga, pa razlomi te im davaše. Uto im se otvoriše oči, te ga prepoznaše, a on im iščeznu s očiju.
  Tada rekoše jedan drugome: “Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putem govorio, dok nam je otkrivao Pisma?” U isti se čas digoše i vratiše u Jeruzalem. Nađoše sakupljenu Jedanaestoricu i one koji bijahu s njima.

  Kako se može prepoznati Isusa? Tako je nečujna i krhka njegova prisutnost.
  Ali ostavio nam je znakove. Znak Riječi: kada Isus govori, dvojica učenika osjećaju neku vatru koja gori u njima. Znak Kruha: kada ga Isus blagoslivlja i lomi, dvojica učenika ga prepoznaju. Riječ Božja i Euharistija naši su putokazi na putu. Ne možemo se izgubiti ako ih slijedimo.

  Gospodine, euharistija je tajna susreta s Tobom i s braćom ljudima.
  Tvoj me kruh hrani, Gospodine.
  Gospodine, euharistija je tajna života koji si nam darovao.
  Tvoj me kruh hrani, Gospodine.
  Gospodine, euharistija je tajna spomena koji ne umire.
  Tvoj me kruh hrani, Gospodine.

  6. postaja

  RUKE


  Iz Evanđelja po Luki (Lk 24,36-43.45-48)


  Dok su oni (dva učenika iz Emausa) o tom razgovarali (Jedanaestorici i ostalim učenicima), stane Isus posred njih i reče im: “Mir vam!” Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: “Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam to! Opipajte me i vidite, jer duh tijela ni kostiju nema, kao što vidite ja ih imam.”
  Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok ono od radosti još ne vjerovahu nego se čudom čuđahu, on im reče: “Imate li ovdje što za jelo?” Oni mu pružiše komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede.
  Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te im reče: “Ovako je pisano: ‘Krist će trpjeti i, treći dan, ustati od mrtvih, i u njegovo će se Ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima, počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tome svjedoci.”

  Apostoli su zatvorili vrata zasunom. Bojali su se da ih ne uhite. Ne vjeruju pričanju žena. Iznenada, kada su se najmanje nadali i očekivali, evo prisutnog Isusa među njima. Je li to iluzija? Isus je raširio ruke i svojim su očima vidjeli rane od čavala. Dodiruju ga svojim rukama i svojim ušima čuju glas koji kaže: “Mir vama”. U njima, sada, kao da se rastrgnula koprena i ispunila ih je radost slična bujici koja probija branu. On je! Sigurni su: Isus je izašao iz groba. Održao je svoje obećanje. Vratio se iz kraja smrti i živ je. To nije iluzija, nego realnost. Sada su ovi ljudi spremni dati život da bi posvjedočili ono što su vidjeli, čuli i dotaknuli.

  Gospodine, samo Ti si put koji vodi u vječnost.
  Vjerujem, Gospodine.
  Gospodine, samo Ti si istina koja daje smisao svemu.
  Vjerujem, Gospodine.
  Gospodine, samo Ti si ispunjen i radostan život.
  Vjerujem, Gospodine.

  7. postaja

  DAH


  Iz Evanđelja po Ivanu (Iv 20,19-23)


  I uvečer tog istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: “Mir vama!” To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: “Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.”To rekavši, dahne u njih i kaže im: “Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.”

  Isus se približi učenicima još punim straha i dahnu u svakog od njih. Bio je to dah života, kao dašak osvježenja, kao novi zrak koji puše u njih. Kao da je Isus rekao: “Dajem vam svoj dah života, Duha Svetoga. To je dah Božjeg života. On će vas povesti na putove svijeta da pronesete Radosnu vijest”. I prva Radosna vijest je ova: učenici će biti nositelji Božjeg oproštenja. Isusovi prijatelji ne mogu živjeti u strahu: moraju ići dalje. Isusov duh ih vodi, kao jedrenjak prema otvorenom moru.

  Gospodine, da nas oslobodiš iz zatvora egoizma.
  Ti me pokreni naprijed, Gospodine.
  Gospodine, da oslobodiš naše sputane sposobnosti.
  Ti me pokreni naprijed, Gospodine.
  Gospodine, da govorimo s odvažnošću Radosnu vijest koja dolazi od Tebe.
  Ti me pokreni naprijed, Gospodine.

  8. postaja

  SUMNJA


  Iz Evanđelja po Ivanu (Iv 20,24-29)


  Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: “Vidjeli smo Gospodina!! On im odvrati: “Ako ne vidim na njegovima rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.”
  I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: “Mir vama!” Zatim će Tomi: “Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.” Odgovori mu Toma: “Gospodin moj i Bog moj!” Reče mu Isus: “Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!”

  Kad su im prijatelji rekli da su vidjeli živog Isusa, Toma ironično mašući glavom reče: “Ja ga želim vidjeti i dotaknuti, prije nego ću povjerovati da je živ”. Nemoguće! Sve su to priče! Gdje su dokazi? Da bi se vjerovalo, treba dosegnuti i dotaknuti rukom ono što se vidi. Koliki i danas ovako ponavljaju. Toma je povjerovao kada mu je Isus govorio. Nisu bile ruke, nego razum i srce otvoreni Isusovim riječima, koje su mu pridigle vjeru. Ne može se vidjeti sunce ako se tvrdoglavo drže zatvorene rolete. Na nama je da pomognemo našim prijateljima da otvore razum kako bi i do njih doprijelo svjetlo vjere.

  Gospodine, nema dokumenata i dokaza koji daju vjeru.
  Neka ti moj razum i moje srce budu otvoreni, Gospodine.
  Gospodine, često smo u susretu s Tobom sumnjičavi i kolebljivi.
  Neka ti moj razum i moje srce budu otvoreni, Gospodine.
  Gospodine, znam da je nemoguće je vjerovati bez iskrenog traženja.
  Neka ti moj razum i moje srce budu otvoreni, Gospodine.

  9. postaja

  MREŽA


  Iz Evanđelja po Ivanu (Iv 21,1-6.9-13)


  Poslije toga očitova se Isus ponovno učenicima na Tiberijadskome moru. Očitova se ovako: Bijahu zajedno Šimun Petar, Toma zvani Blizanac, Natanael iz Kane Galilejske, zatim Zebedejevi i još druga dva njegova učenika. Kaže im Šimun Petar: “Idem ribariti.” Rekoše: “Idemo i mi s tobom:” Izađoše i uđoše u lađu, ali te noći ne uloviše ništa.
  Kad je već svanulo, stade Isus na kraju, ali učenici nisu znali da je to Isus. Kaže im Isus: “Dječice, imate li što uz prismok?” Odgovoriše mu: “Nemamo.” A on ime reče: “Bacite mrežu na desnu stranu lađe i naći ćete:” Baciše oni i više je ne mogaše izvući od mnoštva ribe.
  Kad izađu na kraj, ugledaju pripravljenu žeravicu i na njoj pristavljenu ribu i kruh. Kaže im Isus: “Donesite riba što ih sada uloviste.” Nato se Šimun Petar popne i izvuče na kraju mrežu punu velikih riba, sto pedeset i tri. I premda ih je bilo toliko, mreža se ne raskinu. Kaže im Isus: “Hajde, doručkujte!” I nitko se od učenika ne usudi upitati ga: “Tko si ti?” Znali su da je Gospodin. Isus pristupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu.

  Isusovi prijatelji vratili su se napornom ribarskom poslu. Radili su cijele noći, ali ipak je ujutro mreža bila prazna. Sav njihov trud, napor i pokušaji nisu služili ničemu. Ali bila je dovoljna prisutnost i riječ Isusova da se promijeni sve i da se njihov napor preokrene u čudo. Trud, napor i pokušaji prate naš život svakoga dana. Jedni se trude, naprežu i pokušavaju uspijeti, drugi zgrću novac, neki opet rade jer je tako propisano i obavezno. Samo Isus može preobraziti ljudski trud i napor u čudo. Jedno pitanje ostaje zauvijek u srcu čovječanstva: “Što koristi čovjeku da sav svijet zadobije, a samoga sebe izgubi?”

  Gospodine, samo Ti daješ smisao ljudskom naporu.
  S Tobom ću graditi novi svijet.
  Gospodine, pomozi onima koji djeluju u ljubavi i pravdi.
  S Tobom ću graditi novi svijet.
  Gospodine, blagoslovi sve koji rade za naš kruh svagdanji.
  S Tobom ću graditi novi svijet.

  10. postaja

  STIJENA


  Iz Evanđelja po Ivanu (Iv 21,15-19)


  Nakon doručka upita Isus Šimuna Petra: “Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?” Odgovori mu: “Da, Gospodine, ti znaš da te volim.” Kaže mu: “Pasi jaganjce moje!” Upita ga po drugi put: “Šimune Ivanov, ljubiš li me?” Odgovori mu: “Da, Gospodine , ti znaš da te volim”! Kaže mu: “Pasi ovce moje!” Upita ga treći put: “Šimune Ivanov, voliš li me?” pa mu odgovori : “Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim.” Kaže mu Isus: Pasi ovce moje!” “Zaista, zaista kažem ti: Dok si bio mlađi, sam si se opasivao i hodio kamo si htio; ali kad ostariš, raširit ćeš ruke i drugi će te opasivati i voditi kamo nećeš.” A to mu reče nagovješćujući kakvom će smrću proslaviti Boga.

  Šimun je imao ribarsko lice potamnjelo od sunca, žuljevite ruke, čvrst stav. Stav čovjeka koji se ne boji ničega. Jednoga dana pogledao ga je Isus, onako kako samo On pogledati znade, očima koje su prodirale do dubine duše. Te oči Petar nikada neće zaboraviti. Njegov se život zauvijek povezao s Isusom iz Nazareta. “Šimune”, reče jednog dana Isus, “zvat ćeš se Petar Stijena, i na tebi, kao na stijeni, sagradit ću Crkvu svoju. I vrata paklena neće je nadvladati”. A drugom zgodom: “A ti ohrabri svoju braću”. Sada, prije nego vidljivo napusti zemlju, Isus zna da ostavlja svoju Crkvu, svoje malo stado, u dobrim rukama: u čvrstim rukama Šimunovim, prozvanog Stijena.

  Gospodine, hvala Ti za ljude koje si Ti prozvao apostolima, a mi ih zovemo biskupima.
  Povjerio si nas čvrstoj Stijeni.
  Gospodine, hvala Ti za Šimuna kojeg si prozvao Petrom - Stijenom, a mi ga zovemo Papa.
  Povjerio si nas čvrstoj Stijeni.
  Gospodine, hvala Ti, što si nas pozvao u svoju Crkvu.
  Povjerio si nas čvrstoj Stijeni.

  11. postaja

  BRDO


  Iz Evanđelja po Mateju (Mt 28, 16-20)


  Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kao im je naredio Isus. Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. Isus im pristupi i prozbori: “Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!”
  “I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta.”

  Isus je na jednom galilejskom brdu najavio svojim prijateljima posljednji rastanak. Isus želi da njegovi učenici dobro razumiju važnost trenutka. Ovo brdo je kao brdo Sinaj, gdje se Bog susretao s prorocima. Sada Isus šalje proroke novoga svijeta: “Idite, dakle i poučite sve narode.” Nekima su zadrhtala koljena. Ali, Isus još doda: “Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta.” Nitko više neće zaustaviti ove ljude, ni smrt. Još uvijek hodaju, jer su drugi nastavili njihov put stoljeće za stoljećem. I Isus hoda s njima. Sve do svršetka svijeta.

  Gospodine, učini nas oruđem svoje riječi, glasnicima svoje dobrote.
  Učini da postanem svjestan svojega poslanja.
  Gospodine, daruj nam vjeru da se usudimo posegnuti za nemogućim.
  Učini da postanem svjestan svojega poslanja.
  Gospodine, daruj nam ljubav u onom što radimo i poniznost da djelujemo u Tvoje ime.
  Učini da postanem svjestan svojega poslanja.

  12. postaja

  NEBO


  Iz Djela apostolskih (Dj 1,6-11)


  Nato ga sabrani upitaše: “Gospodine, hoćeš li u ovo vrijeme Izraelu opet uspostaviti kraljevstvo?” On im odgovori: “Nije vaše znati vremena i zgode koje je Otac podredio svojoj vlasti. Nego primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje.”
  Kada to reče, bi uzdignut njima naočigled i oblak ga ote njihovim očima. I dok su netremice gledali kako on odlazi na nebo, gle, dva čovjeka stadoše kraj njih u bijeloj odjeći i rekoše im: “Galilejci, što stojite i gledate u nebo? Ovaj Isus koji je od vas uznesen na nebo isto će tako doći kao što ste vidjeli da odlazi na nebo.”

  Isusovi prijatelji stajali su na brdu zagledani u nebo gdje im je Isus iščeznuo pred očima, stisnuta srca od beskrajne tuge posljednjeg pozdrava. Anđeli ih potiču da odmah započnu svoju misiju na zemlji. Sada je red na njima. Vrijeme Crkve, naše vrijeme je započelo. Ali oni neće biti ljudi kao svi drugi: hodat će uvijek rubom raja, noseći u sebi nostalgiju za nebom. Pridonijet će rađanju neba na zemlji i u srcima onih koji ih budu slušali.

  Gospodine, samo slušajući Tvoju Riječ, veći smo od grijeha koji bi se želio nastaniti u nama.
  Želim se uzdići k tebi, Gospodine.
  Gospodine, samo slušajući Tvoju Riječ, pobjeđujemo srdžbu i podjele.
  Želim se uzdići k tebi, Gospodine.
  Gospodine, slušajući Tvoju Riječ, osjetimo želju djelovati kao Ti.
  Želim se uzdići k tebi, Gospodine.

  13. postaja

  MAJKA


  Iz Djela apostolskih (Dj 1,12-14)


  Onda se vratiše u Jeruzalem s brda zvanoga Maslinsko, koje je blizu Jeruzalema, udaljeno jedan subotnji hod. I pošto uđu u grad, uspnu se u gornju sobu gdje su boravili: Petar i Ivan i Jakov i Andrija, Filip i Toma, Bartolomej i Matej, Jakov Alfejev i Šimun Revnitelj i Juda Jakovljev - svi oni bijahu jednodušno postojani u molitvi sa ženama, i Marijom, majkom Isusovom, i braćom njegovom.

  Postoji jedna skromna prisutnost u Isusovu životu, skromna, ali trajna: to je prisutnost Marije, njegove majke. Ljubila ga je i bdjela nad njim kada je bio mali; slijedila ga je u njegovu hodočasničkom životu. Bila je u Kani, kada je Isus učinio prvo čudo; bila je pod križem. U svim velikim trenucima Isusova života Marija je bila prisutna, prvi svjedok ostvarivanja i ispunjenja obećanja Božjih. Isus joj povjerava svoje prijatelje kao sinove. Tako Marija nastavlja biti majkom. Nastavlja bdjeti nad Isusovim prijateljima, zauvijek.

  Gospodine, dao si nam svoju Majku za pomoć, kako bi se u nama nastanila tvoja riječ.
  Tebi sam povjeren, Marijo.
  Gospodine, s tvojom Majkom želimo otkrivati divote koje Bog izvodi u nama i u svemiru.
  Tebi sam povjeren, Marijo.
  Gospodine, daj da te kao Marija nosim u svom srcu ljubeći te.
  Tebi sam povjeren, Marijo.

  14. postaja

  VATRA


  Iz Djela apostolskih (Dj 2,1-6)


  Kad je napokon došao dan Pedesetnice, svi koji su bili zajedno na istome mjestu. I eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. Ispuni svu kuću u kojoj su bili. I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakoga od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti.
  A u Jeruzalemu su boravili Židovi, ljudi pobožni iz svakog naroda pod nebom. Pa kad nasta ona huka, strča se mnoštvo i smete jer ih je svatko čuo govoriti svojim jezikom.

  Teško je pobijediti strah. A ipak su u jutro pedesetoga dana stanovnici Jeruzalema raskolačili oči. Isusovi prijatelji, koji su se donedavno skrivali, prolaze cestama grada, obraćaju se prolaznicima na sav glas, kao da im žele priopćiti neku važnu vijest.
  U njima je sada nova snaga. Kao plamen koji razgoni stravu noći, kao žerava koja omekšava željezo, kao vatra koja miluje toplinom hladno tijelo, kao munja koja osvjetljava put, Duh Gospodnji je došao i ostavio svoj trag. Sve postaje jasno. Njihovo poslanje je razasuti po cijeloj zemlji ljubav koju je Isus došao posijati. Kao da se u njima zapalila nova vatra, čiju toplinu nisu nikada prije osjetili: usplamtjeli su Božjom vatrom.

  Gospodine, kada su nam ruke zatvorene i srce bezosjećajno.
  Dođi, Duše Presveti.
  Gospodine, kada sve izgleda ugušeno navikama i dosadom.
  Dođi, Duše Presveti.
  Gospodine, kada nam prijete strah i malodušnost.
  Dođi, Duše Presveti.

  ZAKLJUČAK

  Za vrijeme posljednje pjesme, neki od prisutnih otvaraju širom vrata crkve. Tada se pale sva moguća svjetla.

  AKO JE MOGUĆE: Svi se sakupljaju oko krstionice. Voditelj ima pred sobom posudu s blagoslovljenom vodom.
  U nekim dijelovima svijeta postoje veoma lijepi običaji. Na uskrsno jutro, žene uzimaju iz crkve malo novoblagoslovljene vode i nose je svojim kućama. Tom vodom dodirnu oči svojoj djeci kad se probude. Tko želi može sada ponoviti ovu gestu: da se prisjetimo svoga krštenja, da označimo da su i naše oči otvorene svjetlu vjere, da znaju gledati Božje divote i razlučiti među mnogim ljudskim putovima onaj koji vodi u vječnost. Jer, sada smo ljudi koji vide nevidljivo.


  _________________  ZDRAVO KRIŽU NADO JEDINA
  Sponsored content

  Re: PUT SVJETLA

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: uto sij 22, 2019 9:00 am.