Stvoreni za nebo

Katolički forum koji okuplja katoličke vjernike u duhu dijaloga i Kristove ljubavi


  LISTOPADSKA POBOŽNOST

  Share
  avatar
  Oldtimer
  Admin

  Broj postova : 4931
  Join date : 18.06.2009
  Age : 51
  Lokacija : HRVATSKA, SPLIT ROĐENDAN: 01. travnja IMENDAN : sv. Antun Opat (Pustinjak) 17. 01. i sveti Antun Padovanski 13. 06. Križ uzgor stoji, a svijet se okreće i mijenja (Stat Crux dum volvitur orbis).

  LISTOPADSKA POBOŽNOST

  Postaj by Oldtimer on čet lis 01, 2009 12:56 am

  LISTOPADSKA POBOŽNOST  "O blažena krunico Marijina, slatki lanče koji nas ponovo vodiš k Bogu, vezo ljubavi koja nas ujedinjuješ s anđelima, tornju spasenja u nasrtajima pakla, sigurna luko u zajedničkom brodolomu, mi te nikada više nećemo pustiti. Bit ćeš nam pomoć u smrtnoj boli. Tebi će biti upravljen posljednji poljubac života koji se gasi. I posljednji glas naših usana bit će tvoje slatko ime, o Kraljice grešnika, o Majko naša draga, o Utočište grešnika, o Najuzvišenija tješiteljice žalosnih. Bila svugdje blagoslovljena, danas i uvijek na zemlji i na nebu. Amen!"

  (bl. Bartol Longo, apostol krunice)


  Krunica je put uranjanja u otajstva. Krunica je molitva razmišljanja o Kristovim otajstvima, kroz koja nas Isus vodi k Ocu u Duhu Svetome.
  Ta je molitva čin hvale, poklona i zahvale Presvetom Trojstvu.
  Krunica nas na mistični način povezuje s Marijom i pomaže nam da se s Njom sjedinimo u nastojanju da se u nama što potpunije oblikuje Krist.
  Moleći krunicu, razmišljajući o Kristovu životu, postajemo graditelji mira u svijetu, jer je krunica usmjerena prema miru, Knezu mira. Ona nam pomaže da prepoznamo Krista i u svojoj braći, posebno u onima koja trpe, da budemo Cirenci koji će pomoći nositi križ drugima.

  Ružarij, (lat. rosarium) nastao je u srednjem vijeku asocijacijom na vijenac ruža nanizan na konac što su ga mlada gospoda stavljala oko glave. Simbol svetog Ružarija redovito prikazuje vijenac od pedeset bijelih ruža u koje su interpolirane veće, crvene, njih pet.

  Pobožnost sv. Ružarija pokrenuo je utemeljitelj dominikanskog reda, sv. Dominik u XIII st. u vrijeme borbe protiv heretika, albigenza.

  Stoga, uzmimo i mi krunicu u ruke, otkrijmo njezino bogatstvo, upravimo Bogorodici naše molitve da nam pomogne u važnim trenucima našega života, da trajno ostanemo uronjeni u otajstvo Božje istine i ljepote.

  Izvor: Župa Rogoznica


  _________________  ZDRAVO KRIŽU NADO JEDINA
   Sada je: ned lip 24, 2018 1:03 am.