Stvoreni za nebo

Katolički forum koji okuplja katoličke vjernike u duhu dijaloga i Kristove ljubavi


  Svetište čudotvorne Gospe Sinjske

  Share
  avatar
  Oldtimer
  Admin

  Broj postova : 4931
  Join date : 18.06.2009
  Age : 51
  Lokacija : HRVATSKA, SPLIT ROĐENDAN: 01. travnja IMENDAN : sv. Antun Opat (Pustinjak) 17. 01. i sveti Antun Padovanski 13. 06. Križ uzgor stoji, a svijet se okreće i mijenja (Stat Crux dum volvitur orbis).

  Svetište čudotvorne Gospe Sinjske

  Postaj by Oldtimer on sub kol 15, 2009 8:55 pm

  Slika čudotvorne Gospe Sinjske
  Slika Čudotvorne Gospe Sinjske može se ubrojiti među ljepše slike što ih je stvorila kršćanska umjetnost. Naslikana na platnu, duga je 58 cm, a široka 44 cm. Slika ne prikazuje cijeli lik Majke Božje, nego samo poprsje koje izlazi iz tamne pozadine slike. Dobro je sačuvana, iako je na više mjesta prelomljena. Ti su prijelomi vjerojatno nastali dok su fratri nosili Sliku u torbi za bježanja iz Rame. Godine 1927. Sliku je temeljito očistila i u jednakoj veličini preslikala slikarica č. s. Rafaela Egger, a godine 1965., pred proslavu 250. obljetnice čudesnog oslobođenja Sinja i Cetinske krajine, Sliku je konzervirao Filip Dobrošević iz Splita.

  Ova se Slika može ubrojiti među naše „Gospe selice”, koje je narod nosio sa sobom sjedinjujući s Marijom svoju, često gorku sudbinu. Njenom su se blagom liku divili mnogi, a ovako su je opisali naši svećenici i književnici:

  „Bogomajka je lice neiskazane ljepote prignula lijevom ramenu, a pogled oborila zemlji. (...) Pričinja se da te oči poniknute ničice izravno gledaju i vide čovjekovu vanjštinu i čovjekovu nutrinu. Iznad kestenjaste kose teče joj tamnopepeljasta koprena i u bogatim naborima pada po gornjem dijelu prsa i po ramenima. Koprenu, sličnu okruzi ramskih žena, natkriljuje svjetlozeleni veo, podšiven žutom podstavom, koji donjim dijelom pada niz leša, a gornjim se oslikava na svjetlećem svetokrugu koji ovija glavu, pa je kao i glava povinut ulijevo. Ispod prozirne koprene, zasječeno, nazire se uho, usuglašeno s izrazom poniklog lica, kao da kaže: ‚Sve što bude izrečeno, bit će saslušano’.” (Ivan Aralica)

  „Gospino lice vrlo je milo i živo, puno neke neodoljive dragosti, blago i kao zeru turobno, a opet ljupko, lijepo, da ti pogled na nj razblažuje srce, dira dušu. ” (fra Stanko Petrov)

  „Gospina glava, zaogrnuta dvostrukom koprenom, lagano je nagnuta na lijevu stranu. Marijino lice ističe se visokim čelom, nešto s pojačanim spuštenim kapcima iznad kojih su visoko svedene obrve. Blijedi obrazi lagano su oživljeni crvenilom. Preko glave tamna je zlatnozelena koprena, koja se spušta niz ramena. Ispod nje je druga koprena, prozirna tamnopepeljaste boje. U laganom ritmu ona obuhvaća glavu, ramena i gornji dio prsiju. Kroz nju se nazire uho i dio vrata, a na prsima prelazi u bogatu igru nabora. Ispod nje je tamnocrvena haljina, stegnuta zelenkastim pasom. Oko glave je nenametljiva aureola.” (fra Josip Ante Soldo)

  „Na glavi je krasna kruna od suhoga zlata. Sa strane i sprijeda, sve do dna slike vise zlatni lanci, kolajne, naušnice, križevi, prstenje i drugi nakiti. Nasred prsiju tri su velika srca. Ispod vrata je rastegnuta, između dviju zvijezda, lijepo spletena mrežica od mnogo zrnaca sitna biserja. Sve su te nakite darovali pobožni vjernici Majci Božjoj u zahvalu za primljene milosti.” (J. A. Soldo)

  Danas se od Gospine slike vidi samo lice i maleni rub koprene. Sve je drugo prekriveno zlatom i biserjem. Upravo je po nakitu i zavjetnim darovima Slika Gospe Sinjske dobila svoje vanjsko obilježje. Od svih se darova najviše ističe zlatna kruna koju su Gospi u znak zahvalnosti poklonili branitelji Sinja. Tom je krunom Gospu svečano okrunio 1716. godine splitski nadbiskup Cupilli. Kruna je ukrašena viticama i anđeoskim glavicama. Ona je bila prvi dar vjerničkog srca. Na njenom je dnu upisano:

  „IN PERPETUUM CORONATA TRIUMPHAT – ANNO MDCCXV” (Zauvijek okrunjena slavi – 1715.).
  Slika je postavljena u srebreni okvir koji je izrađen od zavjetnih darova. Četvrtasti osnovni dio izrađen je 1748. godine u Mlecima, a četiri srebrena ukrasa, vezana za taj četvrtasti dio okvira rađena su 1766. godine, također u Mlecima. Na podnožju gornjega srebrenog nakita stoji natpis:

  „SANTA M. G. SUBURBII SING 1766.” (Svetoj Mariji od Milosti varoši Sinja 1766.

  Značajna obnova okvira učinjena je 1973. godine. Tada je kipar Ante Jakić uklonio drveni dio okvira koji je bio obložen srebrom, zamijenio drvo s poliesterskom plastičnom masom i izmijenio veliki dio srebrene obloge u što je utrošeno 15 kg srebra. Na poleđini srebrenog okvira Gospine slike izradio je reljef sinjske Tvrđave.

  Tko je naslikao Gospinu sliku? Kako je k nama došla? Kakvi su počeci njezina posebnog štovanja? Na ova pitanja nemamo sigurne odgovore. Prvi i najstariji povjesničar Gospina štovanja fra Petar Filipović kaže da ni od starih nije mogao doznati od kuda je i kako Slika došla u Ramu.

  Fra Stanko Petrov nagađa da ju je slikao nepoznati mletački slikar u drugoj polovici 15. stoljeća i da se Slika najprije nalazila u Cetingradu (Sinju), da su je cetinski fratri kad je Sinj pao u turske ruke 1536.g. ponijeli sa sobom u Ramu, gdje je ostala sve do 1687. godine.

  Otajstva Gospe Sinjske
  OTAJSTVA GOSPI SINJSKOJ


  1.Izbjeglice iz Bosne, fratri s narodom, nose Gospinu Sliku

  Gospe Sinjska, kad je kršćanski narod iz Rame (1687. godine), bježeći pred neprijateljskom opasnošću, morao ostaviti svoje domove i dom Božji na Šćitu, sa sobom je ponio najveće blago, tvoju svetu sliku, Sliku Majke od milosti. Kao što si sa svojim Sinom iz Betlehema morala bježati u Egipt, tako si brižno pratila svoju vjernu djecu u njihovim izbjegličkim nevoljama na putu od Rame do Sinja.

  Gospe Sinjska, usmjeri putove našega života putem svoga Božanskoga Sina, Isusa Krista, našega Učitelja i Spasitelja. Isprosi nam milost da ispunimo njegovu zapovijed kako bismo najprije tražili Kraljevstvo Božje i pravednost njegovu vjerujući da će nam Otac Nebeski sve ostalo darovati. Hvala ti za ljepotu tvoga majčinskog lika i dobrotu tvoje brižne ljubavi. Amen.

  2. Za opsade Sinja narod i fratri mole pred Gospinom slikom

  Gospe Sinjska, kad je velika neprijateljska sila (1715. godine) napala grad Sinj, malobrojni branitelji i puk u Tvrđavi shvativši da se tako nadmoćnom neprijatelju mogu oduprijeti samo Božjom pomoću, kleknuli su pred tvoju svetu sliku moleći za pomoć. U tvom liku prepoznaše lik Djevice „obučenu u sunce“, kojoj je „mjesec pod nogama a na glavi vijenac s dvanaest zvijezda“ koja će pobijediti „zmaja“ koji se urotio protiv njezina potomstva (usp. Otkr 12). Ti narodu i braniteljima dade „taki slobod i taku jakost da se viteški braniše i obraniše“ (P. Filipović). Neprijatelj je probio zidne, ali nije usprio porušiti bedem vjere.

  Tvoja je ruka, Gospe Sinjska, oslobodila od ropstva i smrti naše pradjedove. Svojom majčinskom ljubavlju zaštiti i nas, djecu svoju, od svih zala i oslobodi od svakojakoga ropstva. Neka nas tvoj Božanski Sina, naš Gospodin Isus Krist, izvede iz robovanja grijehu, bogatstvu, alkoholu, drogi, neradu, neredu i drugim porocima. Čudotvorna Gospe Sinjska, daj nam vjerovati da s Isusom Kristom, našim Spasiteljem, možemo čineći dobro pobijediti svako zlo. Amen.

  3. Zahvala za slobodu slavi se blagdanom Velike Gospe i Alkom

  Gospe Sinjska, u zoru blagdana tvoga Uznesenja na nebo (1715. godine) oko gradskih zidina i u cijeloj Cetinskoj krajini nije bilo više ni jednoga neprijateljskog vojnika. Njihov je napad odbila snažna vjera branitelja i nebesko svjetlo tvoje svete Prilike. Mora smrti pretvorila se u blagdan života. Narod je udahnuo dah slobode. To je bilo najveličanstvenija proslava tvoga Uznesenja na nebo. U tvoju čast, kao spomen na oslobođenje, upriličiše vitešku igru Alku.

  Gospe Sinjska, kao što je starozavjetni izraelski narod blagdanom Pashe slavio Boga koji ga je izveo iz egipatskog ropstva, tako hrvatski kršćanski puk na blagdan Velike Gospe slavi svoje oslobođenje od ropstva grijeha, zahvalan pomoći Neba po tvome majčinskom zagovoru. Zaštitnice naša, primi naše hodočasničke žrtve i molitve, isprosi nam dar kajanja i oproštenja grijeha da se u svetoj misi i pričesti sjedinimo s Isusom Kristom, svojim Bogom. Neka Alka trajno čuva povijesne uspomene, a svake godine na Veliku Gospu daj da obnovljamo savez s Bogom i s tobom, svojom Nebeskom Majkom. Neka se tako udružuje prošlo i sadašnje, božansko i ljudsko. Gospe Sinjska, isprosi nam milost da tvomu Sinu i tebi uvijek zahvaljujemo za dar života i da se radujemo vječnom životu s tobom u nebeskoj domovini. Amen.

  4. Povratak Gospine slike iz Tvrđave u obnovljenu crkvu

  Gospe Sinjska, ljetopisac je zabilježio dirljivost prizora kad je vraćena tvoja Slike iz Tvrđave u tvoju obnovljenu crkvu ovim riječima: “Da je tada vidit plač i onih koji bijahu u Gradu i onoga puka koji bijaše na dvoru! Prvi plačući od žalosti, a drugi od velike radosti. Zaista, i kamen bi proplakao” (P. Filipović).

  Pred tvojom su slikom, Gospe Sinjska, isplakani potoci suza. Na tvom su oltaru prikazane bezbrojne molitve i zahvale za ozdravljenje, pomirenje, olakšanje u bolestima i patnjama. Ti si utjeha žalosnima, društvo osamljenima, uzvišenje poniženima i slava prezrenima. Gospe Sinjska, hvala ti što nam po suzama vraćaš sjaj očima. Častimo tvoju Sliku u tvojoj crkvi i ona resi naše domove. Sliku tvoju, Majko, nosimo na svom srcu, a s njom si nam uvijek u srcu Ti, naša Nebeska Majka, i tvoj Sin, Gospodin naš Isus Krist. Amen.

  5. Krunjenje Čudotvorne Gospe Sinjske

  Gospe Sinjska, zahvalni i vjerni branitelji darovaše zlato i okruniše tvoju Sliku da budeš Kraljica Cetinske krajine i svega hrvatskog naroda. Na krunu urezaše natpis: „ZAUVIJEK OKRUNJENA SLAVI SLAVLJE – GODINE 1715.“ Zlatnim zavjetnim darovima zahvalni štovatelji uresiše tvoj sveti Lik.

  Okrunjena Djevo božanske ljepote, draga Gospe Sinjska, Majko sve dobrote, budi zauvijek naša Kraljica, naša Nebeska Majka i naša Zaštitnica. Udijeli milosti svima koji se pred tvojom svetom Slikom mole. Daruj mir našim dušama, našim obiteljima, našoj domovini i cijelomu svijetu. Neka se svi ljudi oduševe ljubavlju tvoga Sina, Gospodina našega Isusa Krista. Amen.

  Molitve Gospi Sinjskoj u različitim potrebama

  Svakidašnja molitva

  O slavna i zauvijek blagoslovljena Gospe Sinjska! Premda nedostojan, obraćam se tebi, svojoj Nebeskoj Majci i Zaštitnici. Gledam tvoju svetu Sliku i molim te, radi ljubavi prema svome božanskome Sinu, pogledaj na me, dijete svoje, i u mojim me nevoljama pomozi. Pod svoje me okrilje primi, od paklenog neprijatelja brani, od napasti grijeha čuvaj na kajanje potakni i na ispovijed ohrabri. Učini da zahvalno prihvatim oproštenje Oca Nebeskoga i sretno živim u milosti Božjoj sjedinjen s tvojim božanskim Sinom u Duhu Svetomu. Budi mi Majka i Zaštitnica vazda, a osobito na času smrti. Amen.

  Molitva za zdravlje

  Dobra Gospe Sinjska, Majko milosti i ljubavi, pogledaj na me u mojoj nevolji. Tebi je znano koliko me muči bolest ... . Ova mi bolest tijelo iscrpljuje, duh i dušu uznemiruje i sputava u vršanju dužnosti. Oduzima mi radost životu i užitak u slavljenju Boga. Neka me tvoj ljubljeni Sin, po tvom majčinskom zagovoru, ako je volja Božja, oslobodi od ove bolesti i povrati mi zdravlje duše i tijela. A ja ti, Majko, obećavam, da ću te zahvalano cijeloga života slaviti. Svoju ću zahvalnost iskazivati boljim kršćanskim životom i savjesnijim vršenjem svojih dužnosti. Ti koja nikoga u nevoljama ne odbijaš, pogledaj na me, Majko od milosti. Isprosi mi strpljivost u bolesti i predanost svetoj Božjoj volji, koju želim prihvatiti i vršiti u svemu. Amen.

  Molitva u svakoj potrebi

  O slavna Čudotvorna Gospe Sinjska! Mnogima koji su se molili pred tvojom svetom Slikom udjelila si brojne milosti. Ukrasi na tvojoj svetoj Slici dokazi su tvoga čudotvornog zagovora. Pun(a) pouzdanja i ja molim pred tvojom svetom Slikom: pomozi mi u mojoj nevolji ... . Znam da nisam zavrijedio(la) tvoju milost, ali se uzdam u beskonačnu ljubav tvoga Sina koji me svojom ljubavlju učinio dostojnim(nom) ljubavi Oca Nebeskoga. Uvjeren(a) u tvoju neizmjernu majčinsku ljubav, utječem se tvome čudotvornom zagovoru. Pomozi me u ovoj potrebi ..., tebi najbolje poznatoj i isprosi mi pomoć od Boga. Neka me zahvalnost za tvoju dobrotu potakne da budem vjeran(a) Bogu, da tebe još više ljubim i nastojim ugoditi tvomu Božanskome Sinu Isusu. O Majko, reci mu samo jednu riječ za mene i on će Te uslišiti. Gospe Sinjska, moli za me! Amen.

  Molitva za dijete

  Gospe Sinjska, tvome majčinskom zagovoru prikazujem ... (navedite ime djece za koju molite) zajedno sa svom djecom u svom narodu i u cijelom svijetu. Moli svoga Božanskog Sina Isusa koga si kao malo Djete na svojim grudima dojila, čijim si prvim koracima upravljala, koga si u Božji hram vodila, komu si svu svoju majčinsku brigu posvećivala. Moli ga, naša Nebeska Majko, da blagoslovi ... (navedite ime djece za koje molite). Štiti ga(je, ih) i brani od svih đavolskih i ljudskih zasjeda. Neka ga(je, ih) svojim svetim rukama zagrli i blagoslovi tvoj Sin koji je posebno volio djecu i na njih nam ukazao kao znak nedužnosti, jednostavnosti i malenosti. Daj da napreduje(u) u tvojoj milosti i ljubavi, da tebe i Boga upoznaju i ljube, da živi(e) po Božjoj volji i postigne(u) vječno spasenje u trojedinome Bogu, Ocu i Sinu i Duhom Svetomu. Amen.

  Zahvala za primljenu milost

  Hvala ti, Čudotvorna Gospe Sinjska, što si milostivo uslišila moju molitvu. Dobra moja Nebeska Majko, vjerovao(la) sam da me ne ćeš odbiti. Vjerovao(la) sam da će po tvome majčinskom zagovoru tvoj Sin Isus učiniti što je najbolje za mene. Riječima ne mogu izraziti svoju zahvalnost tebi, svojoj milosrdnoj Zagovornici i Zaštitnici, ali ti znadeš da sam ti svim srcem i svom dušom zahvalan(na). Preporučujem se tvomu majčinskomu zagovoru. Neprestano ću te slaviti, Čudotvorna Gospe Sinjska, sve do časa svoje smrti i tebi zahvaljivati. Amen.

  Molitva za posvetu župe

  Dobra naša Majko, Čudotvorna Gospe Sinjska, evo i ove ti godine želimo od srca zahvaliti za bezbrojne darove i milosti kojima vjekovima obasipaš svoje vjerne štovatelje. Posebno ti želimo zahvaliti za milosti koje si udjelila našoj župi...

  Zahvaljujemo ti, milostiva naša Majko, i molimo te da nas i unaprijed štitiš i pomažeš. Najprije te molimo za ustrajnost u vjeri, za besprijekoran kršćanski život i za svjedočenje Božje ljubavi i doborte. Obraćamo ti se molitvom da vjerski život u našoj župi napreduje, da živimo sukladno svom krštenju i drugim sakramentima, da se hranimo na gozbi Kristova tijela i krvi.

  Preporučujemo ti sve članove svoje župe, bračne parove, djecu, roditelje, bake i djedove. Posvećujemo ti vjerne i nevjerne, dobre i zločeste jer Otac Nebeski daje da sunce njegovo grije pravedne i nepravedne i kiša njegova pada dobrima i zločestima.

  Posvećujemo ti svoja srca i duše, sve svoje dobre namjere i želje, sav svoj rad i svaki trenutak svoga života. Posvećujemo ti sve svoje misli i osjećaje, riječi i djela. Isprosi blagoslov svima nama, našim ukućanima, i svima našim župljanima. Udjeli nam blagodat obiteljskoga, župnog i društvenog zajedništva kao predokus zajedništva s tobom u Kraljevstu tvoga Sina, koji s Ocem i Duhom Svetim vlada po sve vijeke vjekova. Gospe Sinjska, moli za nas. Amen
  avatar
  Oldtimer
  Admin

  Broj postova : 4931
  Join date : 18.06.2009
  Age : 51
  Lokacija : HRVATSKA, SPLIT ROĐENDAN: 01. travnja IMENDAN : sv. Antun Opat (Pustinjak) 17. 01. i sveti Antun Padovanski 13. 06. Križ uzgor stoji, a svijet se okreće i mijenja (Stat Crux dum volvitur orbis).

  Re: Svetište čudotvorne Gospe Sinjske

  Postaj by Oldtimer on sub kol 15, 2009 8:57 pm

  Sinjsko svetište Gospe Sinjske u slikama

  Želio bih vam malo približiti ovo Marijansko svetište, pogledajte slike i tu ima nekih novina u svetištu, naime postavljen je kameni Gospin kip u dvorištu samostana i brončani odljev u klaustru samostana ispred kojega se pale svijeće... Uostalom, krenimo redom:  Svetište Gospe Sinjske, crkva i franjevački samostan
  Glavna ulazna vrata u crkvu
  Ulazna brončana vrata
  Lijeva vratnica
  Desna vratnica
  Detalj na desnoj vratnici s Gospinim likom
  Unutrašnjost crkve
  Glavni oltar u crkvi
  Detalj oltara
  Oltar Čudotvorne Gospe Sinjske
  Oltar izbliza
  Slika Čudotvorne Gospe Sinjske
  Pogled na kor
  Reljef iza Oltara Gospe Sinjske
  Brončani odljev pred kojim se pale svijeće, u klaustru samostana
  Kip Čudotvorne Gospe Sinjske postavljen u dvorištu samostana

   Sada je: sub lip 23, 2018 6:06 am.