Stvoreni za nebo

Katolički forum koji okuplja katoličke vjernike u duhu dijaloga i Kristove ljubavi


  Molitva za neprijatelje

  Share
  avatar
  aurelije

  Broj postova : 567
  Join date : 23.12.2011
  Age : 34

  Molitva za neprijatelje

  Postaj by aurelije on čet vel 16, 2012 4:28 pm

  Molitva za neprijatelje

  Svemogući i ljupki Gospodine, Isuse Kriste, kojega molim milost za svoje prijatelje, pred tobom je također i ono što žarko želi moje srce za svoje neprijatelje.

  Ti, Bože, koji istražuješ srca i bubrege, Ti prodireš u tajne mojega duha, Tebi je poznato, ako si posijao u duši svojega sluge ono što se Tebi treba prinositi. Tebi ne može biti skriveno, ako smo ja i neprijatelj posijali nešto što vatrom treba biti spaljeno. Najdobrostiviji Bože, nemoj prezreti ono što si posijao, nego podrži i uvećaj, usavrši i sačuvaj. Budući da nisam ništa dobroga mogao započeti bez Tebe, tako ne mogu ništa ni završiti ni sačuvati bez Tebe. Milosrdni Bože, ne sudi me zbog onoga što Ti se ne sviđa u meni, već uzmi ono što nisi pohranio i spasi dušu koju si stvorio. Ne mogu se ni popraviti bez Tebe; kad smo dobri, Ti nas činiš takvima, a ne mi; ne bi mogla podnijeti moja duša da je sudiš prema njezinoj zloći.

  Ti, Gospodine, koji si jedini moćan i jedini milosrdan, štogod mi daješ da poželim svojim neprijateljima, njima podari, a meni uzvrati. A ako bih njima nešto poželio što je izvan pravila ljubavi, zbog neznanja, slabosti ili zlobe, dobri Gospodine, to im nemoj dati, a ni meni uzvratiti.

  Ti si svjetlo istinsko, prosvijetli njihovu sljepoću. Ti si vrhovna istina, ispravi njihovu pogrješku. Ti si istinski život, oživi njihove duše. Ti si rekao po svome ljubljenom učeniku da onaj tko ne ljubi ostaje u smrti. Stoga, molim, Gospodine, onoliko koliko zapovijedaš da imaju, daruj im ljubav prema Tebi i prema bližnjemu. Ne dopusti da pred Tobom griješe protiv brata svojega.

  O, ljupki Gospodine, ne daj da ikad budem svojoj braći prigoda smrti, ne daj da im budem kamen spoticanja i stijena posrtanja. Dovoljno je, ma više nego dovoljno je to da sam samome sebi sablazan; dosta mi je mojega grijeha. Tvoj Te sluga preklinje za svoje susluge da zbog mene ne vrijeđaju Tvoju blagost tako veliku i dobru, već da se pomire s Tobom te se prema tvojoj volji slože sa mnom zbog Tebe.

  To je osveta koju iz dubine svojega srca želim tražiti za svoje susluge i sugrješnike. To je kazna za koju moli duša moja za svoje susluge i neprijatelje: da ljubimo Tebe i da se uzajamno ljubimo, kako ti hoćeš i kako nama odgovara; da učinio zadovoljštinu dobroga Gospodina kako za nas same tako i jedni za druge; da po učiteljici ljubavi budemo složni i poslušni zajedničkome Gospodinu u zajedničkom dobru. Takvo osvećivanje grješnik tvoj kani pripremiti svojim zlonamjernicima i zlotvorima; preblagi Gospodine, to isto osvećivanje pripremi i za mene grješnika.

  Učini, dobri Stvoritelju i moj milosrdni suče, učini prema svojemu neprocjenjivom milosrđu: otpusti mi sve moje dugove kao što i ja pred tobom otpuštam dužnicima svojim. Ako, odnosno budući da to moj duh još ne čini savršeno u tvojim očima, ali to želi činiti i vršeći nasilje nad sobom za tebe ostvaruje ono što može: to Tebi prinosim da želiš savršeno oprostiti moje grijehe i da budeš blag s mojom dušom kako možeš.

  Usliši me, usliši, veliki Gospodine i dobri Gospodine, jer se čuvstvom ljubavi želi hraniti moja gladna duša, ali se s tobom ne može zasititi; jer te žele zazivati moja usta, ali ne pronalaze riječi koje mogu zadovoljiti moje srce. Nijedna mi riječ nije ukusna spram mojega čuvstva koje mi Ti daruješ, a kojim Te zahvaćam.

  Gospodine, molio sam koliko sam mogao, ali više sam htio negoli mogao. Usliši, Ti usliši kako možeš, Ti koji možeš ono što želiš. Molio sam kao bijednik i grješnik; usliši, usliši Ti koji si moćan i milosrdan.

  Ali podari prijateljima i mojim neprijateljima ne samo ono za što sam molio, nego udijeli živima i mrtvima lijekove tvojega milosrđa, svakom što koristi prema tvome znanju i što nije protivno tvojoj volji. A mene usliši, ne kako hoće moje srce i prose moja usta, nego kako Ti znaš i želiš da ja trebam htjeti i prositi, Ti koji s Ocem i Duhom Svetim živiš i kraljuješ, Bog po sve vijeka vjekova. Amen.


  _________________
  Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima.

   Sada je: čet pro 13, 2018 4:18 pm.