Stvoreni za nebo

Katolički forum koji okuplja katoličke vjernike u duhu dijaloga i Kristove ljubavi


  Krunica sv. Brigite

  ane
  ane

  Broj postova : 1018
  Join date : 14.11.2009
  Age : 30

  Krunica sv. Brigite Empty Krunica sv. Brigite

  Postaj by ane on pon vel 13, 2012 3:17 pm

  Ta se krunica tako zove jer ju je sv. Brigita Švedska, pobožno zamislila, promicala i za nju dobila odobrenje i oproste od pape Urbana V.  Moli se u čast Presvete Djevice i uspomenu na šezdeset tri godine, koliko se smatra da je živjela na zemlji.

  Sastoji se od šest desetica Zdravomarije, od jednog Očenaša i Vjerovanja na kraju svake desetice. Zatim se dodaju Očenaš, to je sedmi Očenaš, na spomen sedam žalosti i sedam radosti Presvete Djevice, i tri Zdravomarije koje popunjuju broj šezdeset tri koji odgovara broju godina kojih se želimo spomenuti.

  Ova je krunica stekla velik ugled jer je svetica, njezinim dodirom, trenutno iscijelila neizlječivog bolesnika; i sveti oci podigli su joj vrijednost oprostima koje ovdje navodima, a sve ih je potvrdio papa Benedikt XIV. službenim pismom od 15. siječnja 1743.

  Sedam godina i sedam puta po četrdeset dana oprosta svaki put kada se izmoli; osim toga, sto dana za svaki Očenaš, Zdravomariju i Vjerovanje.

  Potpuni oprost u času smrti za onoga tko je bude molio bar jedanput na tjedan; i još jedan potpuni oprost jedanput na mjesec za onoga tko je bude molio svaki dan. Četrdeset dana za onoga tko, držeći je na sebi, bude molio na zvonjavu zvona za umirućega.

  Dvadeset dana za onoga tko, držeći je na sebi, bude slušao sv. misu, ili riječ Božju, ili bude pratio posljednju popudbinu, ili učini neko dobro djelo u čast našega gospodina Isusa Krista, Presvete Marije ili sv. Brigite, i uz to izmoli tri Očenaša i Zdravomarije.

  Ista krunica može se moliti i kraće, po pet desetica od kojih svaka završava Očenašom i Vjerovanjem. U tom slučaju, prema dekretu Sv. kongregacije za oproste od 20. svibnja 1886. ne moli se dodatak od Očenaša i tri Zdravomarije, ali ovakvim moljenjem ne postižu se gore navedeni oprosti, dani onima koji mole krunicu od šest desetica. Dobiva se, naprotiv, potpuni oprost samo jedanput godišnje, na dan po vlastitom izboru.

  Treba naglasiti da je za dobivanje takvih oprosta potrebno da se krunica blagoslovi.


   Sada je: pet sij 24, 2020 9:37 pm.