Stvoreni za nebo

Katolički forum koji okuplja katoličke vjernike u duhu dijaloga i Kristove ljubavi


  Pobožnosti za duhovna zvanja

  Share
  avatar
  Oldtimer
  Admin

  Broj postova : 4931
  Join date : 18.06.2009
  Age : 51
  Lokacija : HRVATSKA, SPLIT ROĐENDAN: 01. travnja IMENDAN : sv. Antun Opat (Pustinjak) 17. 01. i sveti Antun Padovanski 13. 06. Križ uzgor stoji, a svijet se okreće i mijenja (Stat Crux dum volvitur orbis).

  Pobožnosti za duhovna zvanja

  Postaj by Oldtimer on sri vel 02, 2011 10:24 pm

  Pobožnosti za duhovna zvanja

  Krunica


  RADOSNA OTAJSTVA

  Prvo radosno otajstvo - Naviještanje

  Anđeo Gabrijel je navijestio Djevici Mariji da će postati Majkom Božjom i Riječ je Tijelom postala. Molimo za sve svećenike koji nam danomice po riječima posvećenja tijekom mise i po svetoj pričesti donose Tijelo i Krv Kristovu. Molimo za sve buduće naraštaje svećenika, za sve sjemeništarce i bogoslove.

  Drugo radosno otajstvo – Marijin pohod Elizabeti

  Marija posjećuje svoju rođakinju Elizabetu koja prepoznaje Mariju kao živo svetohranište Gospodina Isusa Krista. Molimo za svećenike koji donose svetu pričest bolesnima i zatvorenicima kao i bolesničko pomazanje mladima i starima. Molimo za sve svećenike koji služe bolesnicima riječju utjehe po sakramentu pomirenja.

  Treće radosno otajstvo – Isusovo rođenje

  Isus je rođen u Betlehemu. Anđeli naviješćuju njegovo rođenje. Kraljevi i pastiri dolaze mu se pokloniti. Molimo da svi sjemeništarci rastu u spoznaji i ljubavi prema Bogu i da postanu pobožni svećenici. Molimo osobito za one koji su nedavno zaređeni; neka cijeloga života vjerno žive svoje svećeništvo. Molimo i za sve vjernike da primajući svetu pričest dožive novo rođenje u Kristu.

  Četvrto radosno otajstvo – Prikazanje u hramu

  Marija i Josip, poslušni Zakonu donose Isusa u hram da ga prikažu Gospodinu. Šimun se zahvaljuje Bogu što mu je prije smrti pokazao Mesiju. Zahvaljujmo Bogu za sve svećenike koji su nam poput Šimuna, desetljećima vjerno služili. Molimo da Bog nagradi njihovu širokogrudnost i požrtvovnost. Molimo i za sve svećenike čija srca probadaju samoća, potištenost i odbačenost.

  Peto radosno otajstvo – Isus među učiteljima u hramu

  Josip i Marija pronalaze Isusa među učiteljima u hramu; on se zatim vraća kući i poslušan je svojim roditeljima. Molimo da svećenici uvijek obavljaju poslove svoga Oca i da budu poslušni učenju crkvenog učiteljstva, Svetog oca i biskupa. Molimo za sve svećenike da ljubav i predanost njihova svećeničkog poziva sveudilj raste. Molimo za sve svećenike koji poučavaju djecu i odrasle da se ne umore ili obeshrabre u naučavanju.

  ŽALOSNA OTAJSTVA

  Prvo žalosno otajstvo – Agonija u Getsemanskom vrtu

  Apostoli su pozaspali; Isus se krvavim znojem znojio pri pomisli na svoju predstojeću muku i smrt; anđeli dolaze i tješe ga. Marijo Majko, udijeli svećenicima, koji prolaze svoju agoniju straha i uznemirenosti, da mogu kao i tvoj Sin reći: “Oče, ako je moguće, otkloni ovaj kalež od mene.” Ali, isto tako udijeli im hrabrost i snagu da mogu nastaviti u svojoj molitvi: “Ne moja, nego tvoja volja neka se vrši”. Poznajući njihovu nemoć i strah, pomozi im pouzdati se u Oca da osjete koliko ih ljubi.

  Drugo žalosno otajstvo – Isusa bičuju

  Vojnici okrutno bičuju i udaraju Isusa. Isus je potpuno ponižen. I sve se to javno događa. Sa svakim udarcem biča postaje sve slabiji. Njegovi prijatelji i oni koji ga ljube potpuno su nemoćni. Marijo Majko, pomozi svim svećenicima koje fizički progone ili mentalno zlostavljaju; one zatočene ili one koji nisu u mogućnosti prikazivati svetu misnu žrtvu.

  Treće žalosno otajstvo – Isus okrunjen trnovom krunom

  Isusu se izruguju kao kralju. Isus prolazi kroz veliku patnju dok mu stavljaju trnovu krunu na glavu. Marijo Majko, molimo te pomozi svim pastirima Crkve koji trpe jer naučavaju i brane nauk Isusa Krista. Molimo te, pomozi im da se hrabro odupru iskušenjima kulturnih i društvenih pritisaka.

  Četvrto žalosno otajstvo – Isus nosi svoj križ

  Isus, izbičevan i okrunjen trnovom krunom, uzima svoj križ i nosi ga. Svakim korakom taj križ postaje sve teži. I to nije dovoljno. Vojnici ga na putu prema Kalvariju udaraju i muče. A Isus sve to podnosi iz ljubavi prema čovjeku. Marijo Majko, molimo te za sve svećenike s teškim križevima; za one slabe, osamljene, bolesne, za one koji su ovisni, za one koji su neshvaćeni. Ohrabri ih, Majko, donijeti svoj križ do kraja slijedeći tako stope tvoga Sina.

  Peto žalosno otajstvo – Isus umire na križu

  Isus je prolio zadnje kapi svoje predragocjene Krvi da nas spasi od grijeha i smrti. Na križu, u svojoj najvećoj patnji i žalosti, mora slušati razne poruge i ismijavanja. Usprkos tome, moli za neprijatelje svoje. Marijo Majko, pomozi svim pastirima Crkve spoznati da se razapinjanjem njihove volje ostvaruje Božja nakana spašavanja svakog čovjeka. Daj da i oni poput Krista sve predaju u ruke Očeve. Molimo da svi pastiri prigrle Mariju u svoja srca, poput sv. Ivana apostola, koji je primio Mariju k sebi.

  SLAVNA OTAJSTVA

  Prvo slavno otajstvo – Uskrsnuće

  Isus ustaje od mrtvih i pokazuje se apostolima. Molimo da se svećenici uvijek sjećaju kako nakon svakog raspeća slijedi uskrsnuće: iza tame uvijek dolazi Svjetlo. Molimo da svi svećenici neprestano dijele radost koju je Krist dao svjim uskrsnućem.

  Drugo slavno otajstvo – Uzašašće

  Isus šalje svoje apostole i vraća se k svome Ocu na nebo. Molimo da svećenici iz dan u dan provode Isusove poslanje spašavanju cijeloga svijeta. Molimo da svećenicima ne dosadi poučavati te potom krštavati nebrojene duše. Molimo za misionare koji žive život krajnjeg siromaštva i oskudice da donesu evanđelje svim ljudima.

  Treće slavno otajstvo – Silazak Duha Svetoga

  Duh Sveti silazi na apostole koji su okupljeni zajedno s majkom Marijom. Molimo da svećenici budu otvoreni prema milostima Duha Svetoga čija im je snaga potrebna jer im je zadaća dovesti duše k Bogu i Boga k dušama. Molimo da svećenici gorljivo obraćaju i najokorjelije grešnike i donesu Božju ljubav cijelome svijetu.

  Četvrto slavno otajstvo – Uznesenje bl. Djevice Marije

  Marija je tijelom i dušom uznesena na nebo. Dok je živjela na zemlji, ljubila je apostole, prve svećenike i molila je za njih. Molimo da svećenici budu odani Mariji i da u njoj nalaze majčinsku utjehu i ljubav jer je ona naša velika zagovornica, sigurno utočište od Sotone i njegovih vojski koje nastoje naškoditi svećenicima i svećenstvu.

  Peto slavno otajstvo – Krunjenje bl. Djevice Marije

  Marija je okrunjena za kraljicu neba i zemlje; nagrađena je za svoju odanost Bogu. Molimo Mariju, kraljicu svećenika - neka im bude uzor vjere i radosti, neka ih uvijek vodi sve dok ne stignu u nebo, gdje će ih Bog nagraditi za odano služenje bližnjima u ljubavi i okruniti s mnoštvo duša koje su im bile povjerene.

  OTAJSTVA SVJETLA

  Prvo otajstvo svjetla – Isusovo krštenje

  Isus dolazi na Jordan da ga Ivan krsti. Prihvatio je izazov svoga Oca. Znao je da će patiti zbog nas i da će nam se po njegovoj patnji oprostiti grijesi. Znao je da je kralj, ali njegovo je prijestolje križ. Marijo Majko, molimo te da naši svećenici nasljeduju poniznost našeg Gospodina u obavljanju svojih svećeničkih dužnosti i da prihvate Božji izazov poniznosti i križa.

  Drugo otajstvo svjetla – Svadba u Kani Galilejskoj

  Prvo Isusovo čudo omogućila je Marijina čvrsta ljubav i vjera u njezina božanskog Sina. Marijo Majko, molimo te za sve naše svećenike da pokazuju i ostvaruju svoju ljubav prema tebi. Molimo te za mlade svećenike da mogu prepoznati i nalaziti svoju snagu u tvojim riječima: ‘Što god vam rekne, učinite!’ Marijo, budi naša učiteljica i vodi nas k svome Sinu.

  Treće otajstvo svjetla – Naviještanje kraljevstva nebeskoga

  Krist je došao donijeti čovječanstvu milosrđe i oproštenje. Za vrijeme svoga zemaljskog života cijelo je vrijeme svojim riječima i djelima pokazivao milosrđa i opraštao ljudima grijehe s ciljem da ih spasi. Marijo Majko, neka tvoj zagovor prati sve svećenike jer naučavaju poruku tvoga Sina. Oni ispunjaju Kristovu riječ: Idite po svem svijetu krsteći u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i praštajte kao što je i vama Otac nebeski oprašta. Pomozi im, Marijo Majko, da neprestano obnavljaju svoj život da bi se još savršenije sjedinili s Kristom, jer on jest Put, Istina i Život.

  Četvrto otajstvo svjetla – Preobraženje

  Isus vodi svoje učenike na goru i tamo se preobražava pred njihovim očima. Petar želi načiniti tri sjenice: Isusu, Mojsiju i Iliji. Petrova je želja da taj sjaj traje neprekidno i da ih svi mogu vidjeti. Marijo Majko, udijeli svećenicima otvorena srca da ih milost tvoga Sina uzdigne iznad ovozemaljskih stvari i preobražava u sliku tvoga Sina da i drugi poput Petra ostanu zadivljeni njihovim sjajem. Neka im tvoj zagovor pomogne da sve preobražavaju na put služenja i blagoslivljanja Boga.

  Peto otajstvo svjetla – Ustanova svete euharistije

  „Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati, Tijelo je moje za život svijeta.“ (Iv 6, 51.) ‘Nema euharistije bez svećenstva, kao što nema ni svećenstva bez euharistije’ poručio je svećenicima papa Ivan Pavao II. Gospodine, osnaži vjeru svih svećenika da uvijek vjeruju kako si doista, ti, Isuse, prisutan u Svetoj euharistiji. Marijo Majko, pomozi svim svećenicima da srcem i dušom slave sveta otajstva. Neka tvoj zagovor privuče njihova srca klanjaju tvome Sinu da se duhovnu obnavljaju i uzdižu. Pomozi, Majko, svima nama da otvrajući svoja srca Bogu otvaramo i svoja srca bližnjima jer svi smo jedno Tijelo Kristovo.


  _________________  ZDRAVO KRIŽU NADO JEDINA  avatar
  Oldtimer
  Admin

  Broj postova : 4931
  Join date : 18.06.2009
  Age : 51
  Lokacija : HRVATSKA, SPLIT ROĐENDAN: 01. travnja IMENDAN : sv. Antun Opat (Pustinjak) 17. 01. i sveti Antun Padovanski 13. 06. Križ uzgor stoji, a svijet se okreće i mijenja (Stat Crux dum volvitur orbis).

  Re: Pobožnosti za duhovna zvanja

  Postaj by Oldtimer on sri vel 02, 2011 10:36 pm

  Euharistijsko klanjanje

  Izlaganje Presvetog Oltarskog sakramenta

  Za vrijeme izlaganja pjeva se Svet, Svet, Svet ...

  Uvodna molitva

  Gospodine Isuse, ovdje sam pred tobom jer si mi tako rekao. Želim posvetiti ovo vrijeme molitve i moliti tebe “Gospodara žetve da pošalje radnike u svoju žetvu” (Mt 9,38) kao što to tražiš od mene i svih nas.
  Da to nije bila tvoja želja i izražavanje zapovijedi, možda nikada ne bi izrazio ovu molitvu. Uvijek molim za sebe i svoje potrebe, ponekad molim za svoje bližnje koji su u potrebi. Rijetko te molim za nešto što nema nikakve veze sa mnom. Štoviše, kad malo više razmišljam, moja molitva za tvoje učenike-svećenike jest ujedno molitva i za mene, jer oni učenici koje ćeš ti poslati i meni će donijeti poruku tvoje riječi i tvoje ljubavi.
  Prosvijetli me, Gospodine, jer ne znam kako i što moliti. Pošalji svoga Svetoga Duha da me prosvijetli i pročisti moje molitve da ih učini poniznima i jednostavnima.
  Gospodine, bio bih sretan kad bih te mogao vidjeti i govoriti s tobom, kao što su te apostoli vidjeli, kao što te je tvoja Majka vidjela.
  Gospodine, bio bih sretan kad bih mogao čuti tvoje riječi i svjedočiti tvoja djela. Ali, sada, Gospodine, dođi k meni i nahrani me svojim duhom, svojom snagom posvećenu pod prilikama kruha - da ne bih imao nikakv strah približavanja tebi.
  Vjerujem, Gospodine, da si ti stvarno prisutan u Presvetom Sakramentu, u obliku kruha koji me jača na putovanju prema tebi.
  Vjerujem, Gospodine, ali uvećaj moju vjeru, makar to bila i veličina gorušičina zrna. Vjerujem da si sada sa mnom, da me slušaš, da govoriš mom srcu bez prevelike buke riječi.
  Znam, Gospodine, da sam stvorenje koje ne zaslužuje biti u tvojoj prisutnosti. Ti si moj Stvoritelj koji me stvoio iz ničega, ali prilazim ti vjerujući u tvoju dobrotu i milosrđe. Dolazim “bolestan svome Spasitelju, gladan i žedan k izvoru života, potreban kralja neba, stvorenje k svome stvoritelju, opustušen k svome tješitelju” (Nasljedovanje Krista, IV, 2).
  Zbog svojih grijeha, zbog svoje nevrijednosti i svoje zloće ne zaslužujem biti u tvojoj prisutnosti, da nije tvoga glasa koji me poziva: “Ne bojte se. Ja sam ... Dođite k meni, svi vi koji ste umorni i opterećeni, i naći ćete spokoj dušama svojim.... Učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca. Prihvaćam tvoj poziv i dolazim učiti od tebe. Dolazim tražiti radnike za tvoj vinograd.
  Marijo, Majko svećenika, budi uza me; budi prva koja će zagovarati i primiti iz Srca svoga Sina milost slanja u svijet svećenike, ljude i žene posvećene tebi i kraljevstvu tvoga Sina.

  Kratka šutnja

  Iz Evanđelja po Ivanu (19, 35-42)
  Kod Isusova križa stajale
  njegova majka i sestra njegove majke,
  Marija Kleofina i Marija iz Magdale.
  Kad Isus opazi majku i blizu nje učenika
  kojega je osobito ljubio, reče majci svojoj:
  “Ženo, evo ti sina!” Zatim reče učeniku: “Evo ti majke!”
  I od tog je časa učenik uze u svoju kuću.
  Isus, svjestan da je već sve svršeno,
  reče, da bi se ispunilo Pismo: “Žedan sam.”
  Tu bijaše posuda puna octa.
  Tada nataknuše na izopovu stabljiku spužvu punu octa
  i primaknuše je k Isusovim ustima.
  Kad Isus uze ocat, reče: “Svršeno je!”
  te nakloni glavu i - predade duh.

  Mi često koristimo riječi “Žedan sam” kada želimo naglasiti ’da uistinu nešto želimo, kada bez toga nečeg mi jednostavno ne možemo.’ Žeđ mora biti zadovoljena inače ćemo umrijeti.

  Kada je Isus na križu rekao ’Žedan sam’, želio je da svatko od nas dođe k njemu i sudjeluje u obilju otkupljenja koje nam je On donio. On želi da sve što je on učinio ne bude uzalud i zato on žeđa za dušama.

  Krist s križa gleda oko sebe. Učinio je ono što je trebao, njegov fizički život na zemlji je završen. On žeđa za onima koji će ne samo doći i naći svoje osobno otkupljenje u podnožju križa, nego on žeđa za onima koji će doći i odnijeti ostalima ono što su našli kod njega. On žeđa za apostolima.

  Kada je rekao žedan sam, on je govorio, hoćeš li uzeti to što si primio i širiti dalje, nemoj dopustiti da moja muka bude uzalud.

  On je žedan duša. On s križa govori ’Moj život kao život čovjeka među vama je završen, ali ono zbog čega sam došao je tek počelo. On žeđa za nama, da dođemo i budemo učenici koje on treba, da mi budemo njegova prisutnost u svijetu. On želi da poruka koja dođe do nas - da se tu ne zaustavi, da ne budemo nijemi kršćani koji ne mogu govoriti riječi Božje, koji ne mogu širiti poruku Boga, koji su gluhi za potrebe svijeta.

  Kad je svijet bio u grijehu, on se nije držao svoga božanstva, svega se toga odrekao i prihvatio ljudske uvjete. Jesi li i ti u stanju napraviti isto? Jesi li u stanju osjetiti žeđ onih oko tebe? Ili su možda njihove potrebe i grijesi svijeta, možda izgovor za nas da se osjećamo kao farizeji, odvojeni i svetiji od ostalih?

  Čujete li ih kada plaču? Tko će ih poučiti? Tko će im dati nadu? Tko će im donijeti utjehu i olakšanje u njihove živote, koji su često puni stresa, puni patnje? Tko će dati nadu ostalim ljudima? Hoćemo li pustiti da nas Krist podsjeti, govoreći umjesto njih ’Žedan sam’, tjerajući nas da izađemo iz svoje oholosti i nadmoćnosti, i da nas natjera provesti svoje živote služeći, donoseći Evanđelje onima koji ga žeđaju, a da ni nisu svjesni toga?

  Na križu, kada nam je Isus rekao ’Žedan sam’, on također govori i umjesto ljudi koji čekaju na nas. Što će mi reći kada moj život završi ’Bio sam žedan i dao si mi piti’ ili ’gdje si bio kada sam ja bio žedan, zar nisi bio sposoban misliti na druge, a ne samo na sebe?

  Kratka šutnja i pjesma

  Molitve za svećenike

  Voditelj: Gospodine Isuse, iz ljubavi prema čovjeku ostao s nama u prilikama kruha i vina. Klanjajući se tebi, prikazujemo ti svoju vjeru, ljubav, zahvalnost. Povjeravamo u tvoje ruke sve što jesmo i sve što imamo.
  U zajedništvu s tvojom Majkom, ovdje smo jer želimo susresti tebe kao prijatelja naše duše i svjetlo našega života. U čudesnom djelu stvaranja otkrivamo tvoju snagu i slavu tvoga veličanstva, ali u Euharistiji doživljavamo radost tvoje ponizne prisutnosti, skrivenu u sakramentu ali objavljenu u svakom srcu koje vjeruje.
  Došli smo pred tebe s vjerom da ti prikažemo svoju molitvu za sve ljude, za sve svećenike, za sve one koji žive posvećeni život. Gospodine i Gospodaru žetve, posebno te želimo moliti da pošalješ svete svećenike i redovnike koji će požeti ono što si ti sam posijao u dušama.

  Svi: Mi te trebamo, Gospodine.

  Voditelj: Gospodine, trebamo ljude koji će nam govoriti o tebi, trebamo ljude koji će putovati svijetom propovijedajući tvoje Evanđelje, trebamo ljude koji će nas blagoslivljati u tvoje ime, trebamo ljude koji će nam dijeliti tvoje milosrđe. Svijet i Crkva, Gospodine, trebaju te. Gospodine, molimo te ponizno i iskreno, pošalji nam posvećene ljude i žene koji će biti svjetlo u tami ovoga svijeta i sol koja će nas osloboditi od pokvarenosti grijeha i zla.

  Svi: Gospodine, pošalji radnike u žetvu svoju.

  Voditelj: Kad si se sažalio nad narodom koji te je slijedio i kada si vidio silno mnoštvo, uključujući sve ljude kroz povijest, kojima su potrebni pastiri na putovanju prema tebi, rekao si da molimo. Poslušaj naše ponizne molitve.

  Svi: Gospodine, pošalji nam pastire prema svome srcu.

  Voditelj: Svećenik je drugi Krist. Svojom vjerom u svećeniku možemo vidjeti Gospodina koji ide s nama u povijesti. Poštujemo ga jer u njemu vidimo samoga Isusa Krista.
  Gospodine, čovjeka među ljudima izabireš da slavi uzvišeno otajstvo Euharistije, vječnu ljubav kroz povijest, da oprašta grijehe u tvoje ime, da spašava u tvoje ime, posvećuje čovječanstvo i svako stvorenje u ime Presvetog Trojstva.

  Svi: Hvala ti, Gospodine, za dar svećeništva koji si dao Crkvi.

  Voditelj: Ljudi i žene koji žive posvećeni život ostavili su sve kako bi slijedili tebe, najveće Dobro, u savršenoj ljubavi. Oni žrtvuju svoju slobodu iz ljubavi prema tebi, prikazuju što bolje mogu svoju privrženost i ljubav za tebe; nasljeduju te u siromaštvu na putu žrtve. Velika je njihova darežljivost i njihov posvećeni život je veliki dar Crkvi.

  Svi: Gospodine, pošalji Crkvi zvanja za redovnički život.

  Voditelj: U najduljenijim mjestima svijeta, nekada i u vrijeme progona i velikog rizika, tvoji misionari propovijedaju tvoje Evanđelje ljudima koji nisu čuli za tebe. Oni prolaze usamljenost, izmorenost i nerazumijevanje. Ipak, sve to podnose s ljubavlju tako dugo dok ne vide da je tvoja ljubav ukorijena u srca onih ljudi do kojih oni pokušavaju doći.

  Svi: Gospodine, pošalji misionara svojoj Crkvi.

  Voditelj: Gospodine, vjerujemo u tvoje obećanje “Ja sam s vama u sve dane dosvršetka svijeta”. Ti si s nama. Ti nikada ne prestaješ pozivati ljude i žene da budu na tvojoj strani dok putujemo prema tebi. I dalje nastavljaš izgovarati riječi koje su promijenile živote mnogi ljudi: “Slijedi me”. Pomozi onima koje pozivaš da ne zatvore svoja srca tvom pozivu nego da prikladno odgovore kao što je to učinio i prorok Izaija: “Evo me, mene pošalji, Gospodine”.

  Svi: Udijeli velikodušnost, vjeru i hrabrost onima koje si ti pozvao.

  Voditelj: Obnovi, Gospodine, ljubav svih svojih svećenika prema tebi i Crkvi: revne i malodušne, one koji se bore, one koji te strastveno ljube, one koji su izgubili nadu. Neka poslušnost, strpljivost, čistoća, uljudnost, razumijevanje, čežnja za spasenjem duša, poniznost i jednostavnost zasvijetli u njihovim životima.

  Svi: Udijeli nam svećenike po svom srcu.

  Voditelj: Gospodine, nadahni i pomozi svećenicima koji djeluju u sjemeništima i kućama odgoja. Neka njihovim djelovanjem Crkva dobije nove svece, doktore, mučenike, apostole - nove svjedoke s čežnjom za novu evangelizaciju.

  Svi: Gospodine, pošalji nam svetih svećenika.

  Voditelj: Gospodine, molimo te za sve one koji se posvećuju i brinu o novim zvanjima. Daj da nikada ne prestanu bacati svoje mreže u Kristovo ime. Daj da se oni pobrinu da Crkva ima dovoljno zvanja da može izvšiti svoje poslanje.

  Svi: Gospodine, mi trebamo tvoje svećenike, pošalji nam ih.

  Voditelj: Neprijatelj naših duša dobro zna što svaki svećenik čini za Crkvu i nikada ne prestaje postavljati zamke onima koje je Krist pozvao, kušajući ih na kukavičluk, da budu sebični i manje požrtvovni. Štoviše, svaki onaj koga si ti pozvao mora nadići utjecaj svijeta i svoje osobne strasti. Molimo te, Gospodine, ojačaj njihove duše i udijeli im velikodušnost i hrabrost da čvrsto odbace sve što bi moglo upropastiti njihovu vjernost.

  Svi: Gospodine, pomozi onima koje pozivaš u svoju službu.

  Litanijski zazivi

  Voditelj: Kao što si pozvao Abrahama da postane otac mnogih naroda;

  Svi: Nadahni mlade da se odazovu tvome pozivu.

  Voditelj: Kao što si pozvao Mojsija, koji je čuvao stada Jitrovih ovaca;

  Svi: Podaj i danas dostojne pastire svojemu stadu.

  Voditelj: Kao što si pozvao Aarona da služi u tvome hramu;

  Svi: Pozovi ljude na služenje tvojoj Crkvi.

  Voditelj: Kao što si govorio Samuelu i budio ga zazivanjem;

  Svi: Otvori uši tvojim izabranicima.

  Voditelj: Kao što si odabrao svakog Velikog svećenika među svećenicima;

  Svi: Tako ih i sada pozovi da prikažu svetu i živu žrtvu.

  Voditelj: Kao što je prorok Ilija pomazao Elizeja;

  Svi: Podaj im snagu da te nasljeduju neokrećući se unatrag.

  Voditelj: Kao što si očistio usne proroka Izaije;

  Svi: Pročisti one koji se pripremaju za svećeništvo i redovnički život.

  Voditelj: Kao što si Jeremiju pozvao još u majčinoj utrobi;

  Svi: Pošalji mlade da navješćuju tvoju riječ.

  Voditelj: Kao što si svetom Pavlu udijelio dar hrabrosti;

  Svi: Ispuni tako srca svih Kristovom ljubavlju.

  Voditelj: Kao što si poslao apostole da budu Kristovi izaslanici;

  Svi: Pošalji tako i danas gorljive propovjednike.

  Voditelj: Po blaženom primjeru svetoga Petra i Pavla;

  Svi: Neka sjemeništarci u cijelosti sazriju u tebi.

  Voditelj: Žetva je velika, a radnika malo.

  Svi: Gospodine, pošalji radnike u žetvu svoju.

  Voditelj: Pošalji nam, Gospodine!

  Svi: Svećenike po svom srcu.

  Voditelj: Sažalio si se, Gospodine, nad mnoštvom bez pastira.

  Svi: Gospodine, pošalji radnike u žetvu svoju.

  Voditelj: Za mlade koji osjećaju poziv.

  Svi: Gospodine, udijeli im velikodušnost.

  Voditelj: Za duše posvećene tebi.

  Svi: Gospodine, uvećaj njihovu ljubav.

  Voditelj: Za mlade koji sumnjaju u tvoj poziv.

  Svi: Gospodine, udijeli im sigurnost.

  Voditelj: Za one koji osjećaju Božji poziv, a još su premladi.

  Svi: Gospodine, budi s njima.

  Voditelj: Za sjemeništarce i bogoslove.

  Svi: Gospodine, udijeli im ustrajnost.

  Voditelj: Za svećenike koji su kušnji.

  Svi: Gospodine, udijeli im svoju snagu.

  Voditelj: Za revne svećenike.

  Svi: Gospodine, zapali ih još većom ljubavlju.

  Voditelj: Za mlake svećenike.

  Svi: Gospodine, udijeli im svoju svetost.

  Voditelj: Za svećenike koji osjećaju žalost.

  Svi: Gospodine, utješi ih.

  Voditelj: Za svećenike koji se osjećaju osamljenima.

  Svi: Gospodine, budi njihov pratitelj.

  Voditelj: Za svećenike misionare.

  Svi: Gospodine, ispuni ih svojom gorljivošću.

  Voditelj: Za mlade svećenike.

  Svi: Gospodine, potakni ih da snažno traže tvoju slavu.

  Voditelj: Za starije svećenike.

  Svi: Gospodine, podupri ih u svom služenju.

  Voditelj: Za svetoga oca papu Benedikta XVI.

  Svi: Gospodine, prosvjetljuj ga nebeskim svjetlom.

  Voditelj: Za biskupa našega N.

  Svi: Gospodine, neka bude tvoj vjerni klanjatelj.

  Voditelj: Za sve biskupe Hrvatske.

  Svi: Gospodine, neka budu mudri voditelji duša.

  Voditelj: Za župnika našega N.

  Svi: Gospodine,neka bude pravi pastir svake osobe.

  Voditelj: Za provincijala naše Provincije.

  Svi: Gospodine, neka bude istinski sin sv. Franje.

  Voditelj: Za franjevce i franjevke.

  Svi: Gospodine, neka budu znak radosti u svijetu.

  Voditelj: Za sve one koji najviše trebaju tvoju milost.

  Svi: Gospodine, usliši molitvu našu.

  Voditelj: Za one koji daleko od tebe.

  Svi: Gospodine, usliši molitvu našu.

  Voditelj: Za sve pokojne biskupe i svećenike.

  Svi: Gospodine, udijeli im svoje blaženstvo.

  Voditelj: Isuse, vječni svećeniče, neprestano šalji svojoj Crkvi nove svećenike i osobe za redovnički život, pastire po svom srcu. Potrebni su nam tvoji poslanici. Oni su oruđe tvoje milosti i ljubavi. Oni nas tješe u tvoje ime, hrane našu nadu, jačaju našu vjeru, jačaju našu ljubav. Oni su nam potrebni, Gospodine, jer mi trebamo tebe, mi trebamo tvoju ljubav. Ne ostavi nas same, Gospodine. Pošalji radnike u žetvu ovoga svijeta. Pošalji ribare ljudi koji će nas okupiti u mrežu tvoga milosrđa. Ponizno i s vjerom molimo te pošalji pastire po svom srcu. Žetva je velika. Radnika je malo. Gospodine, pošalji radnike u žetvu svoju. To te molimo po Kristu Gospodinu našemu.

  Svi: Amen.

  Kratka šutnja i pjesma

  Molitva za mlade i za one koji osjećaju poziv

  Gospodine Isuse, dolazim pred tebe razmišljati o životu, o drugima, o sebi, i o mnogim stvarima koje ne mogu shvatiti a odnose se na tebe, na svijet koji me okružuje, na sebe.

  Želio bih činiti velike stvari za tebe i za druge, da moj udio u povijesti ne bude beznačajan. Znam da u tebi prebivaju Život i Istina, tako dolazim napojiti se s jedinog vrela koje je kadro ugasiti moju žeđ za istinom, dobrotom i ljepotom.
  Danas se na poseban način molim za mlade koji čuju u svojim srcima tvoj poziv na svećeništvo ili na posvećeni život. Sigurno im nije lako sve za sobom ostaviti da bi te nasljedovali. Sigurno im im je teško ostaviti obitelj, svoje mladiće ili djevojke ili pak druge ljude ...

  Ipak, potpuno razumijem one koji su u stanju sve ostaviti i slijediti te; ti si blago zbog kojega je vrijedno sve rasprodati da ne izgube tebe. Obilazit će svijet naviještajući tvoje evanđelje, ublažavati ogorčenost mnogih ljudi pomoću tvoje Riječi, davati nadu mnogima.

  Oni će tješiti ožalošćene, krijepiti slabe, širiti tvoju milost i opraštanje. Molimo te za mlade koji te sada mogu čuti: da im udijeliš širokogrudnost, hrabrost, smionost i vjeru.

  Gospodine, ti ispunjaš život, daješ mu smisao i činiš ga plodonosnim. Udijeli nam svećenike po srcu svome.

  Dodirni srca mladih kako ne bi oklijevali napustiti svoje mreže kada se zaustaviš na obalama njihovih života, kada ih pogledaš, zazoveš po imenu koje si oduvijek čuvao u svome srcu; kada im se blago ali odlučno obratiš s Riječima koje stvoriše nebo i zemlju: “Hajde za mnom.”

  Ipak, kada netko čuje tvoj poziv: “Hajde za mnom”, srce mu preplave svjetlo i mir.

  Čim začuje ovaj poziv, pita se kako to da je Bog odabrao baš njega između stotina i tisuća mladih.

  Zašto Gospodine? Zašto baš njega? Što je toliko posebno u njemu da ga pozivaš slijediti te kao svog odabranog apostola? Sjetimo se prvih apostola! “A što je to bilo tako osobito u Petru, Jakovu, Ivanu i Andriji...? Nisu li i oni bili ljudi poput drugih? Nisu li griješili poput svih drugih? Nisu li bili slabi, ponašali se izdajnički i kukavički poput drugih? A ipak ih je Bog odabrao.
  Zapanjuje pomisao da ovi siromašni ribari s Tiberijadskog jezera nisu nimalo oklijevali ostaviti mreže na obali zauvijek. A nekome je tako teško ostaviti obitelj, udobnost doma, izglede da ostvari karijeru, svoje osobne planove, svoju slobodu... Ali s druge strane, i Bog također privlači i to osobitom snagom jer je mnogo više od bilo koje osobe ili stvari ovoga svijeta.

  Svatko je od nas svjestan da je uz Boga sretan; znamo da ćemo ugasiti svoju žeđ za vječnošću, i da ćemo s njim trajno obilježiti ovaj svijet, čineći dobro u njegovo ime. Ali, bojimo se. Plašimo nas upuštanje u pustolovinu kojom riskiramo sve, premda znamo da njome možemo zadobiti sve.

  Gospodine, udijeli svima velikodušnost da krenemo za tobom bez oklijevanja, da prerežemo spone tugovanja koje nas zadržavaju da ne pođemo s tobom kroz život. Podaj nam hrabrost i snagu. Znamo da nećemo imati viđenja, ukazanja, ni ništa slično. Ipak, tvoj glas neće prestati jasno odjekivati našom dušom i nesumnjivo nas pozivati: “Hajde za mnom”.

  Koliko je, Gospodine, moje braće i sestara koji su slabo upoznali tebe, Gospodine, koji možda žive bez nade! Mnogo je ljudi, Gospodine, koji žive život bez značenja, opterećeni materijalnim stvarima i ne razmišljaju o nekom većem idealu.
  Poruka tvoje ljubavi slabo je došla do njih. Oni ne znaju da ih beskrajno ljubiš. Nikada nisu susreli svećenika koji bi njima bio glasnik tvoga Evanđelja, tvoje Radosne vijesti.

  • pošalji svećenike, Gospodine, da evangeliziraju radnike; da donesu tvoju poruku pravednosti i ljubavi vođama društva, svima onima koji upravljaju drugima, molimo te.
  • pošalji svećenike koji će donijeti tvoju Istinu intelektualcima, molimo te.
  • pošalji svećenike koji će tješiti odbačene i napuštene, molimo te.
  • pošalji svećenike koji će pomagati bolesnima i umirućima, molimo te.
  • pošalji svećenike koji će donijeti tvoj križ i spasenje u najudaljenije krajeve svijeta, molimo te.
  • pošalji svećenike koji će biti apostoli obitelji, koji će pomagati oženjenima i udatima živjeti čistu ljubav i odgajati djecu u kršćanskim vrednotama, molimo te.
  • pošalji svećenike koji će svojom svetošću i primjerom svijetu dati novu nadu, molimo te.
  • pošalji svećenike koji će utješiti ožalošćene, molimo te.
  • pošalji svećenike koji će biti liječnici za bolesne duše, molimo te.
  • pošalji svećenike koji će graditi društvo pravde i ljubavi, molimo te.

  Kratka šutnja

  Divnoj dakle tajni ovoj
  klanjamo se smjerno mi,
  stari zakom žrtvi novoj
  nek se sada ukloni
  vjera duši čovjekovoj
  nek spoznanje dopuni.
  (Kađenje Presvetog Oltarskog Sakramenta)
  Bogu Ocu, Bogu Sinu
  hvala s pjesmom radosnom,
  slavimo im veličinu,
  častimo ih dušom svom,
  k Duhu Svetom nek se vinu
  glasi s dikom jednakom. Amen.

  P: Kruh s neba dao si njima. Aleluja.

  Svi: Koji svaku slast u sebi ima. Aleluja.

  Pomolimo se.

  Bože, koji si nam u divnom Sakramentu
  ostavio uspomenu Muke svoje,
  podaj nam, molimo,
  tako častiti sveta otajstva Tijela i Krvi tvoje
  da uvijek osjećamo u sebi plod otkupljenja tvojega.
  Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.


  Blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom

  Pohvale imenu Božjemu

  Blagoslovljen budi Bog!
  Blagoslovljeno njegovo sveto ime!
  Blagoslovljen Isus Krist, pravi Bog i pravi čovjek!
  Blagoslovljeno ime Isusovo!
  Blagoslovljeno presveto Srce Isusovo!
  Blagoslovljena predragocjena Krv Isusova!
  Blagoslovljen Isus u presvetom oltarskom sakramentu!
  Blagoslovljen Duh Sveti Utješitelj!
  Blagoslovljena velika Bogorodica, presveta Djevica Marija!
  Blagoslovljeno sveto i bezgrešno njezino začeće!
  Blagoslovljeno njezino slavno uznesenje!
  Blagoslovljeno ime Marije, Djevice i Majke!
  Blagoslovljen sveti Josip, njezin prečisti Zaručnik!
  Blagoslovljen Bog u svojim anđelima i u svojim svetima.
  Amen.


  _________________  ZDRAVO KRIŽU NADO JEDINA  avatar
  Oldtimer
  Admin

  Broj postova : 4931
  Join date : 18.06.2009
  Age : 51
  Lokacija : HRVATSKA, SPLIT ROĐENDAN: 01. travnja IMENDAN : sv. Antun Opat (Pustinjak) 17. 01. i sveti Antun Padovanski 13. 06. Križ uzgor stoji, a svijet se okreće i mijenja (Stat Crux dum volvitur orbis).

  Re: Pobožnosti za duhovna zvanja

  Postaj by Oldtimer on sri vel 02, 2011 10:45 pm

  Križni put za duhovna zvanja

  Uvodna molitva

  O Isuse, krenut ćemo s tobom na put kroz postaje tvoje patnje i smrti. Želimo nakratko provesti vrijeme obnavljajući ponudu koja nam je dala život, i koja nas privodi spasenju. Pomozi nam da bolje razumijemo, da više ljubimo te da velikodušnije dajemo od sebe dok razmišljamo nad tvojim križem. Amen.

  1. Pilat osuđuje Isusa na smrt

  Isuse, ti stojiš sasvim sam. Nema prijatelja uz tebe, nikoga da progovori s tobom, nikoga da te brani. Proživio si svoj život pomažući drugima. Zoveš ljude da pođu za tobom i slijede te. Dok promatramo tebe koji si se odrekao sebe pitamo se mogu li se oni koji te slijede odazvati tvom pozivu cijelim svojim srcem. Daj im hrabrosti koju si i ti imao da s tobom mogu reći: „Budi volja tvoja“. Gospodine Žetve, pošalji radnike u svoju Žetvu.

  2. Isus prihvaća svoj križ

  Isuse, dok je križ na tvojim leđima, shvaćaš da putovanje neće biti lako. Rekao si nam da ukoliko ne prihvatimo svoj križ i slijedimo te - čak i svakodnevno - nismo dostojni zvati se tvojim učenicima. Možda je zato tako malo onih koji su voljni raditi u službi crkve kao svećenici, sestre i braća ostavljajući oca i majku kako bi te slijedili. Po svom križu daj nam posebnu snagu da prihvatimo križ našeg poziva i slijedimo te.

  3. Isus pada prvi put pod križem

  Gospodine, zbog užasne težine križa pao si mnogo puta na svom putu na Kalvariju. Kroz svoje padove nauči nas da uvijek iznova ustajemo kako bi nastavili naš hodočasnički put. Daj svojim slugama milost da spoznaju vlastite slabosti te da se oslone na tebe. Neka dođu k tebi u svojim kušnjama. Izabrao si nas, slabe kakvi jesmo kako bi vršili tvoju volju. Pomozi nam da ju vršimo kako najbolje znamo.

  4. Isus susreće svoju Majku

  Gospodine, koliko je bio strašan prizor tvojoj majci dok te gledala kako nosiš svoj križ. Ona te naučila lekciju bezuvijetne ljubavi, službe Bogu, suosjećanja za bližnje u potrebi. Zahvalni smo ti za dar naših roditelja. Njihov primjer nas je doveo do toga da te volimo i služimo ti. Njihova vjera je prosvijetlila naš put u službi drugima. Molimo te da tvoja Majka uzme za ruku sve one koji ti služe kao svećenici, sestre i braća i vodi ih sebedarju za Božje Kraljevstvo.

  5. Šimun (Cirenac) pomaže Isusu nositi križ

  Isuse, bila ti je potrebna pomoć u nošenju tvog križa, a vojnici su prisilili nekoga da ti pomogne. Kako ćemo znati što je Šimun rekao i učinio prije nego što ti je pomogao nositi križ! Neka budemo blagoslovljeni svi mi koji nosimo tvoj križ i pomažemo provoditi tvoju volju i neka naša imena budu upisana u knjigu života. Neka naša služba bude popraćena ljubavlju, strašću i voljnošću da činimo tvoju volju bez obzira na težinu tereta.

  6. Veronika briše Isusovo lice

  Putovanje na Kalvariju nastavlja se. Iz gomile istupa žena - Veronika, prava slika brižnog Boga. Na rupcu kojeg ti pruža pojavljuje se slika tvoga lica. Kojeg li prevelikog dara za tako malu uslugu. Gospodine, koliko još mnogo darova izlijevaš na one koji ti nude cijelo svoje biće kako bi te voljeli i služili tebi i tvojim ljudima! Oni su obilježeni znakom tvoje ljubavi. Neka bude više muškaraca i žena poput Veronike koji će istupiti i tražiti te da otisneš svoj lik na njihova bića.

  7. Isus pada drugi put pod križem

  Sv. Jakov piše da pravednik posrće 7 puta dnevno. To su poteškoće na našem hodočasničkom putu od života do vječnosti. Čak su i tvoji učenici bili slaba bića koja su padala. Tvoji apostoli i pomagači tvog djela trebaju tvoju pomoć. Daj im snage da ponovno ustanu nakon pada. Neka im ljudi kojima služe uvijek pruže ruku pomoći, ljubaznu riječ, slatki ogrtač dobrohotnosti i molitve Bogu. Molimo da tvoji učenici izrastu snažni, i da putuju stranom koja vodi do tvog nebeskog doma.

  8. Isus tješi rasplakane-jeruzalemske žene

  Dok si hodao ulicama Jeruzalema, žene su gledale, a ti si ih vidio kako plaču. Zastao si da progovoriš s njima. Rekao si im da si nevin i da sve ovo trpiš zbog njih i njihove djece. Na njima je da odgoje djecu kako bi te slijedila na putu tvog križa, i da budu voljni hodati s tobom putem koji vodi u smrt. Gospodine, podari vjernost (odanost) svojim ljudima- kroz patnje, čak i kroz smrt- i jednog dana postignu vječnu slavu.

  9. Isus pada treći put pod križem

  Zbog okrutnih postupaka tvojih krvnika pao si još jedanput. To nas jedino može naučiti da budemo strpljivi i ponizimo se kada se stvari ne događaju na način kako bismo mi to htjeli i kada se sve čini uzaludnim. Neka oni koji se zalažu za tvoj račun budu ljubazni i puni razumijevanja, neka budu jaki i ponizni, trudeći se da budu poput tebe u svojoj službi. Neka tvoja ljubav ražari u njima veliku ljubav za one koji su posrnuli, kako bi ustali u novi život.

  10. Isusa svlače

  Kojeg li strašnog prizora dragi Gospodine dok ti s tijela trgaju odjeću. Čak i kroz gorko poniženje učiš nas da se oslobodimo onih stvari koje nas spriječavaju da se u potpunosti predamo tebi. Obdari one koji ti služe u službi Crkve da budu odjeveni u plašt nepatvorene ljubavi za druge. Neka nadahnjuju druge svojim svjedočanstvom povjerenja u tvoje vodstvo.

  11. Isusa pribijaju na križ

  Gospodine, kad si pribijan na križ tvoje suosjećanje je zahvaćalo naveliko i naširoko kao i kad si protezao svoje udove. Neka oni koji su te izabrali najbliskije slijediti protegnu cijelo svoje biće i sve svoje snage kako bi činili tvoju volju za spasenje svih. Podari im puninu vjere, da ne gledaju na cijenu svojih djela, vjerujući samo u tvoje riječi: „ Oni koji ustraju do kraja bit će spašeni“. Dragi Gospodine neka svi oni koji su napustili roditelje, braću i sestre i sve drugo osjećaju tvoju ljubav.

  12. Isus umire na križu

  Isuse Kriste Razapeti, uzdignuti na križ, privuci cijelo čovječanstvo k sebi. Kako ćemo ikada pojmiti tvoju ljubav prema nama? Kako ćemo ikada znati cijeniti preveliki dar koji si nam poklonio? Što ti možemo pružiti zauzvrat za tvoj dar nama? Neka svi oni koji su odlučili biti jedno s tobom, imaju hrabrosti i snage ostati s tobom. S Petrom govorimo: „Kome da idemo, Gospodine, ti imaš riječi vječnog života“. Neka uvijek živimo, u tebi da živimo, da živimo u vremenu i vječnosti.

  13. Isusa skidaju s križa

  Gledati tebe mrtvog na križu znači shvatiti koliko nas voliš Gospodine Isuse. Dao si svoje sve. Tražiš od nas da ti damo dio od svoga života kako bi ti služili i voljeli te. Tražiš od nas da drugima pomognemo upoznati tvoju vječnu ljubav. Neka uvijek mognemo doći pred tebe po snagu tako da u tvojoj blizini nastavimo pronositi priču o tebi kao i našu priču. Po tvojoj smrti zadobili smo vječni život. Neka mnogi ljudi kroz naše napore, molitve i naš poziv spoznaju tvoju prisutnost.

  14. Isusa polažu u grob

  Dragi naš Spasitelju, položeni u grob, vjerujemo u tebe. Učiš nas kako da se odvojimo od zemaljskih stvari i kako da prionemo uz one nebeske. Nije važno gdje ležiš pokopan, već je važno kamo si uzašao u novi život. Pomozi nam da vidimo tvoju ruku pri svakom padu i tvoju pobjedu u svakom porazu. Neka te zauvijek gledamo i ne tražimo ono što je na ovoj zemlji. Tvoja smrt je izvor života. Tvoje uskrsnuće je pobjeda nad grijehom i smrti. Neka bude tako. Amen.

  Završna molitva

  Dobri Bože, govoriš nam i hraniš nas kroz život crkvenih zajednica. U ime Isusovo molimo te da na nas pošalješ svoga Duha kako bismo se mogli radosno odazvati tvom pozivu da služimo i vodimo Crkvu kao misionari i svjedoci tvoje Riječi i Kraljevstva. Neka oni koji otvaraju svoja srca i umove tvom pozivu budu ohrabreni i osnaženi kroz naš zanos i ispunjenost vjerom da služe tebi i tvojim ljudima. Amen.


  _________________  ZDRAVO KRIŽU NADO JEDINA
  Sponsored content

  Re: Pobožnosti za duhovna zvanja

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: čet pro 13, 2018 4:41 pm.